Търсене в този блог

понеделник, 19 септември 2016 г.

Домашен хайвер



Вкъщи никога не се е приготвял хайвер. Или поне аз нямам никакви спомени. Аз съзнателно го опитах едва преди няколко години, и то готов приготвен. От известно време имах желание да си приготвя сама у дома. И пазарувайки в супермаркета погледа ми падна върху малките симпатични бурканчета с хайвер. Спомням си още като студентка, работейки в супермаркет, колко ми харесваше да подреждам бурканчетата с хайвер. Но до днес не бях си взимала.
В магазина имаше различни видове хайвер, но аз избрах черен от мойра. Ето и как го приготвих :


Домашен хайвер





2 с.л черен хайвер от мойра
1-2 лимона
2 филийки изсъхнал хляб
150-200 мл. олио
1/2 малка глава лук
сол по желание


Филийките хляб се накисват в топла вода, след което се изцеждат. Поставят се в дълбок и тесен съд. Лука се реже на ситно, прибавя се към хляба. Сместа се пасира финно. Прибавя се хайвера и сок от половин до един лимон (зависи от големината на лимоните и вкуса ви). Отново се пасира. Прибавя се олиото и започва да се разбива като майонеза. Задържа се 30 секунди на дъното, а след това бавно се изтегля нагоре. Готовия хайвер се опитва на вкус, ако има нужда се добавя сол и лимонов сок. Сервира се с препечени филийки или солени бисквити. Приятен апетит и наздраве! 

1 коментар:

  1. Теди,
    за разлика от теб аз често правя хайвер.Баща ми е ловец и рибар и често когато лови риба вадим хайвер.Съхраняваме го в сол.Когато решим да го приготвим го измиваме и по подобен начин разбиваме.Става наистина много вкусен.Твоят хайвер също е чудесен.Така се разбива и може да се увеличават или намаляват продуктите според вкуса и желанието.Но пресен хайвер може да се запържи леко и става много вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване