Тук отново няма рецепта, то и каква рецепта с два продукта. Хайде 4 ако броим зелевата чорба и олиото за продукти. Задушавам киселото зеле в мазнина, когато се позапържи добавям ориза и след 7-8 минути прехвърлям в тава. Добавям зелевата чорба и запичам във фурната до готовност на ориза. Това е, вкусна, бърза и лека вечеря. Пропорциите бяха 1 чаша ориз, 1 1/2 чаши кисело зеле, 1/2 чаша зелева чорба, 4-5 с.л. олио.
Търсене в този блог
събота, 31 януари 2015 г.
петък, 30 януари 2015 г.
Свински печен врат
Свинско печено, много любимо вкъщи. Харесвам много печено цяло парче месо, особенно свински врат. Пъхаш във фурната и го забравяш за 2 часа. Досега не съм го правила по този начин, обикновенно го подправям със сол, червен пипер, риган и брашно. Този път реших да опитам с джинджифил и сушен пресен лук. Все още имам от една огромна партида пресен лук, която трябваше да съхраня някак, а вече ни бяха писнали различните яхнии, зелени баници и яйца с лук. Тогава видях при Пепи нейния сушен лук и веднага го нарязах и сложих да съхне. Днес докато решавах с какво ще замажа свинското попаднах на буркана с лука и така се роди тази рецепта:
Свински печен врат
свински врат цяло парче при мен 700 грама
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 с.л. червен пипер
1 с.л.брашно
1 дафинов лист
9-10 бр.пипер на зърна
2 с. л сушен зелен лук
1/2 чаша вино
3-4 с.л олио
сол
Първо разбърках всички подправки, без дафиновия лист в съда в който ще пека месото. При мен това е йенска тенжерка. След това добавих олиото и хубаво разбърках. Взех месото и хубаво го натърках със сместа, добавих дафиновия лист и виното. Сложих фолио и пекох 2 часа на 220 градуса. В края на печенето махнах фолиото и запекох. Много вкусно!
четвъртък, 29 януари 2015 г.
Тутманик със суроватка
Идеята за този тутманик е отново спомен от онова безгрижно и спокойно детство. В последните дни ми едно носталгично по отминалото време. Изцяло съм се отдала на чувствата да ме завладеят и отнесат отново там на село при баба и нейните тутманици. Тя никога не използваше рецепта, винаги ги правеше на око, и винаги се получаваха невероятно вкусни и ароматни. Събирахме се цялото семейство и две тави с тутманик свършваха мигновенно. Много пъти съм наблюдавала как ги прави, и сега се опитах да пресъздам тутманика от моето детство. Въпреки това има голяма разлика. Баба използваше свинска мас за тутманика, аз използвам масло. Тя печеше на печка с дърва, аз на фурна. Нейният тутманик беше с домашно сирене и яйца, моят е със суроватка. Правих домашно крема сирене и ми остана суроватка, която реших да вложа в тутманик. Ето и рецептата:
Тупманик със суроватка
600 гр брашно + допълнително за доомесване
350 мл. суроватка
1 пакет суха мая от 7 грама
2 с. л мед
2 с.л олио
2 с. л крема сирене
60-70 грама масло
300 грама сирене
Разтворих маята и меда в топлата суроватка, която имаше в себе си сол и шупна малко по-бавно от обикновенно. Пресях брашното, направих кладенче и вътре изсипах крема сиренето, олиото и маята. Омесих тесто. Оставих го да втаса и удвои обема си. Разделих тестото на 3 топки. Всяка топка разточих на кръг, наредих в тава за печене, като между корите намазвах с разтопено масло и наръсвах със сирене. Нарязах тутманика на ромбчета и намазах с масло последната кора. Оставих да втасва и изпекох в загрята на 220 градуса фурна. По средата на печенето намалих на 200 градуса и покрих с хартия за печене за да не изгори отгоре. Това е вкусен и страхотен тутманик!
сряда, 28 януари 2015 г.
Домашно крема сирене
Всъщност никога не съм се замисляла за домашно крема сирене. За домашно сирене и кашкавал да, но ми се струва ужасно връткаво и пипкаво и с неясен резултат. Обаче като видях при Илианка от Щъркелово гнездо нейното крема сирене реших, че ще си го направя. Купих си домашно мляко и запретнах ръкави. Рецептата е следната:
Домашно крема сирене
2 л прясно мляко
3 с.л. високомаслено кисело мляко
10 капки мая за сирене
1 ч.л сол
Сварих млякото и го оставих да изстине. Трябва да може да се потапя спокойно пръста, но и да е достатъчно топло. След това разпределих в три буркана. В чаша сложих киселото мляко, маята за сирене и солта. Разбърках и разпределих при млякото. Намалих солта, защото аз хапвам по безсолно, и се притеснявах да не го пресоля. Завих бурканите с вълнена дреха и оставих на топло 4-5 часа. След това прецедих в гевгир с тензух и проверявах периодично. Консистенцията ми хареса на 6-7 час. Прехвърлих в буркан. Това е лесно, вкусно и много полезно домашно крема сирене. Овкусих със няколко скилидки чесън и червен пипер, прибавих счукани орехи и намазах на препечени филийки. Получи се страхотен пастет и вкусотийка!
вторник, 27 януари 2015 г.
Яхния от свинско със сини сливи
Мил спомен от детството. Много обичах тази яхния, която моята баба приготвяше. Аз не помня точно как я правеше, но ясно си спомням за сушените сини сливи, които слагаше. Толкова вкусно, толкова сладко никога не съм си хапвала. А ето я въпросната яхния, през моя поглед:
Яхния от свинско със сини сливи
700-800 гр свинско месо
7-8 глави лук
150 гр. сушени сливи(без костилки)
500 мл. доматен сок
червен пипер
1/2 чаша вино
олио
риган
сол
Накисвам сините сливи във вода. Нарязвам свинското на хапки и задушавам в олио, след като се позапържи леко добавям лука на полумесеци. Запържвам и него. Добавям виното и изчаквам да се изпари. Подправям със сол, риган и червен пипер. Добавям доматения сок и сливите. Ако има нужда добавям и малко вода. Варя до готовност. Получава се много вкусна и сладка яхния.
понеделник, 26 януари 2015 г.
Лесни пилешки пържоли
То не е рецепта, просто начин на приготвяне. Много ги харесвам по този начин пилешките пържолки, въпреки това става вкусно и със свинско месо. Заливам пържолките със соев сос. Престояват известно време, аз обикновенно бързам и ги слагам веднага в намаслена тава. Пека във фурна, и когато видя, че остават само на мазнина добавям по малко от останалата марината, а след като свърши вода. Обръщам няколко пъти, за да се изпекат добре от двете страни. Стават изключително сочни и вкусни. Ако има нужда след това леко се посолява.
Меденки
Много, много любими и лесни меденки. Стават бързо и много бързо свършват. Когато големият ми син преди няколко дни пожела да направим меденки беше 20.30 часа. Спретнах ги за час, като детето ме заряза след като изряза една тава формички. Аз обаче се изхитрих и ги направих на топчета, лично аз така повече ги харесвам. Рецептата е тази на Ванчето от сайта Гответе с мен. Там тя е предложила и вариант на пълнеж, но аз никога не съм го правила. Винаги изрязвам формички или правя топчета. А ето и рецептата:
Меденки
захар-1 ч.ч.
олио-1ч.ч.
мед-6 с.л.
яйца-2 бр.
сода бикарбонат-1 ч.л.
канела-2 с.л.
брашно за средно твърдо тесто
Разбивам с миксер яйцата със захарта докато се стопи. Прибавям олиото, стопения мед, содата и канелата. Добавям брашно и омесвам на плот. Разделям на 2-3 топки, разточвам и изрязвам формички, или правя топчета, които леко сплесквам. Пека на 200 градуса до леко покафеняване. Ако се препекат остават твърди, но и така са вкусни. По желание могат да се слепят с мармалад. Чудесни меденки!
Абонамент за:
Публикации (Atom)