Търсене в този блог

петък, 15 май 2015 г.

Бонбонена панакота и първите 100

Първите сто рецепти, и четири месеца официално в блог пространството. Пожелавам си най-вече здраве и нестихващ ентусиазъм, време за хобито ми и за любимите хора. Пожелавам си и повече пътешествия, които да ме зареждат с позитивизъм. Решила съм да почерпя с панакота.





Никога не бях правила панакота. Всъщност десертите са ми много слаба страна, но смятам това да се промени. Не бях работила с желатин и сметана, но като за първи път се получи невероятно добре. Прочетох много рецепти, начини на работа с желатин, и на края се престраших. Намерих вдъхновение при Ева Тонева и нейната Виолетова панакота. Обаче мен ме е обхванал розовия период, и така моята панакота стана бонбонено розова.


Бонбонена панакота





400 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл сметана 30%
150 гр бонбони с вкус на малини
7 гр желатин





Желатина се разтваря в 2-3 супени лъжици вода, и се оставя да набъбне. Прясното мляко се поставя в тенжера на котлона,  заедно с бонбоните. Разбърква се непрекъснато,  докато бонбоните се разтопят. Прибавя се сметаната и се загрява до кипване. Дръпва се от котлона и внимателно се прибавя желатина. Разбърква се до стопяването му и се налива в десертни чашки. Охлажда се и при поднасяне се украсява с плодове и бонбони.



Приятен апетит!

6 коментара:

  1. Теди, на това наистина му се казва ентусиазъм - 100 за 4 месеца, уау! :)
    Честита юбилейна публикация, пожелавам ти скоро и четирицифрена бройка!
    От панакотата си придърпвам една чашка, обожавам този десерт, обожавам и малини, розово все разправям, че не харесвам, а се оказа, че този цвят много ми отива, така че нека да ни е розов деня! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, благодаря! Когато видях стотната публикация и аз се изненадах. Но аз така или иначе готвя всеки ден, понякога и по няколко ястия. Усмихнат и слънчев ден!

      Изтриване
  2. Теди,
    пожелавам ти още много пъти по 100 публикации, много вдъхновение и ентусиазъм, огромно желание при представяне на продуктите и рецептите.И аз не съм голям любител на десертите.С течение на годините изключих от употреба бялата захар.Но правя понякога десерти, когато се налага, торти.Но основно обичам да правя и консумирам сурови сладкиши и торти.Чудесна е панакотата, много лесно се работи с желатин, стига да е с добро качество.Днес има голям избор, но преди години желатинът, който ползвах не беше много добър.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели! Имам списък с продукти и рецепти, които не съм ползвала и правила, и благодарение на блога се реализират. Блога е полезно занимание ;)

      Изтриване
  3. Значи правилно съм прочела - бонбонена панакота, защото на мен често ми се привиждат бонбони:))) Ами прелестна е, а повода - да е честит!:) Много публикации, много приятни емоции и нови кулинарни приятели ти пожелавам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате, и на мен все бонбони са ми пред очите ;). Усмихнат и слънчев следобед!

      Изтриване