Търсене в този блог

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Сушен зелен лук



Знам, че не е момента на зеления лук, но на мен преди време ми донесоха известно количество, и реших да запиша как го съхранявам последните две години. Когато видях сушения лук при Пепи, не ми вдъхна доверие, но все пак реших да изсуша за проба. Пробата се оказа много успешна, и всеки път когато пека цяло парче месо се сещам за него. И става вкусно. Вече съм показвала в какво най-вече го употребявам. Това са двете ми рецепти за печено цяло парче месо- Меденото свинско в плик и Свински печен врат. Тепърва предстоят нови опити. Не съм и предполагала как един обикновен зелен лук може да промени вкуса на ястието. 




Ето и как го приготвям. Използва се само зелените стебла на лука, но понякога режа и част от бялата както е в случая. След като се измие пресния лук се подсушава от водата, и се нарязва на ситно. Поставя се върху хартия за печене и се суши на слънце. Ако няма силно слънце, може да се изсуши във фурната на 50 градуса. Периодично се разбърква. Изсушения лук се съхранява в затворен буркан. Лукът е невероятно вкусна добавка към подправките за различни меса -ароматно, вкусно, лесно! 

2 коментара:

  1. Теди,
    чудесна е тази идея за сушения зелен лук и при първа възможност ще си направя.Миналата година поради това, че беше много дъждовно ни беше страх лука да не се развали докато станат хубави глави.Затова го нарязахме в торбички и поставихме във фризера.Съхранявам го в отделно чекмедже и няма проблем с миризмата.Имам сушилня за зеленчуци и там мога да пробвам да изсуша зелен лук.Благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен е сушения зелен лук. Даже съм намислила да си направя сушени зеленчуци за подправка, някой ден като се сдобия с повече време. Усмихнат следобед, Ели!

      Изтриване