Търсене в този блог

четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Еклери с пухкав крем

Когато видях тези еклери място не можех да си намеря, докато не ги приготвих. Досега не бях правила еклери, и винаги ми се е струвало трудно. Обаче се оказаха освен много вкусни и не толкова трудни за правене. И въпреки, че нямам все още шприц се получиха чудни еклери. Ето я и самата рецепта:

Еклери с пухкав крем

 

за еклерите:
1 ч.ч. брашно
100 гр олио
200 гр вода
4 яйца

за крема
1л прясно мляко
4 яйца
9 с.л. брашно
9 с.л. захар
2 пак ванилова захар

за карамелената заливка:
1 чаша захар
1/2 чаша прясно мляко
1/4 чаша масло


Слага се в съд на котлона водата и олиото. След като кипнат се изсипва брашното и се бърка, докато се получи гладко тесто. Ако се получат бучки, това не е проблем, защото после се разбиват с миксера. Оставя се сместа да се охлади малко, след това се разбърква с миксер и се прибавят яйцата едно по едно, докато се усвоят от тестото. Правят се купчинки с лъжица върху хартия за печене или се шприцоват. Пекат се в загрята на 200 градуса до готовност. След като се извадят от фурната могат да спаднат малко, което не проблем за пълненето им с крем.
Загрява се 700 мл прясно мляко. Яйцата се разбиват с миксер, постепенно към тях се добавят захарта, ваниловата захар и брашното. Прибавя се и останалото мляко. Към топлото прясно мляко се добавя яйчната смес и се разбърква до сваряването на крема. Още топъл крема се пълни с шприц с подходящ накрайник, или подходяща голяма чиста спринцовка. Еклерите се пълнят с крема. Карамелената заливка се приготвя, като се стопи захарта на котлона, прибавя се млякото и маслото. Оставя се малко да се сгъсти, и се поливат напълнените еклери. Много вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар