Търсене в този блог

неделя, 8 февруари 2015 г.

Боб чорба

Обикновенно приготвям бобената чорба постна, и ако някой има желание си я подправя с наденица. Но тя е достатъчно вкусна и така. Тази рецепта отново във времето съм я променила, и адаптирала към променящия ни се вкус. Ето какво ни е неоходимо:


Боб чорба


500 гр боб
1 глава лук
1 морков
1 чушка (при наличност)
200 мл доматен сок
червен пипер
брашно
джоджен
риган
олио
сол



Почиствам и измивам боба под течаща вода. Слагам го да се накисне от предната вечер, в тенжерата, в която ще се вари. След 10-12 часа е поел цялата вода.  Добавям още вода и когато заври я изхвърлям. Така правя с първите 3 води. След като изхвърля последната слагам в тенжерата олиото, наситения лук и морков. Варя до готовност и изваждам част от боба(за салата или разядка). При останалия боб добавям джоджена, ригана и доматения сок. Варя 10-15 минути и добавам размитото в малко вода (или предварително отделен изстинал бобен бульон) брашно и червен пипер. Овкусявам със сол. Оставям да заври, варя още 5 минути и махам от котлона. Ако остане от него на следващия ден е още по вкусена чорбата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар