Пеперудени кифли
източник
250 мл. вода
250 мл. прясно мляко
40 гр. мая
1 ч.л. захар
700 гр. брашно
1 ч. л сол
Допълнително:
разтопена мас(в моя случай масло)
сладка или солена плънка по желание
семена за поръсване по желание
Маята се разтваря в топлите вода и прясно мляко. Прибавя се и захарта. Докато чакаме да се активира маята пресяваме брашното, прибавяме солта. Замесва се тесто и го правим на топка. Разделяме тестото на две. Оставяме настрани да си почине за 10 минути. След това вземаме едната топка и разточваме на правоъгълник. Намазваме с разтопено масло. Ако ще ползваме плънка сега е момента да се поръси върху тестото. Завива се от двете срещоположни страни за да се получат две рула.
Разрязва се по средата и рулата се нарязват на кифлички. Нареждат се на хартия за печене и се оставят да втасат. Преди печене се намазват с масло и поръсват със семена. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Кифличките са много пухкави и вкусни, вкъщи повече се харесаха със солена плънка.
сладка или солена плънка по желание
семена за поръсване по желание
Маята се разтваря в топлите вода и прясно мляко. Прибавя се и захарта. Докато чакаме да се активира маята пресяваме брашното, прибавяме солта. Замесва се тесто и го правим на топка. Разделяме тестото на две. Оставяме настрани да си почине за 10 минути. След това вземаме едната топка и разточваме на правоъгълник. Намазваме с разтопено масло. Ако ще ползваме плънка сега е момента да се поръси върху тестото. Завива се от двете срещоположни страни за да се получат две рула.
снимката е на http://zlatnirecepti.com/leptir-kifle/ |
Разрязва се по средата и рулата се нарязват на кифлички. Нареждат се на хартия за печене и се оставят да втасат. Преди печене се намазват с масло и поръсват със семена. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Кифличките са много пухкави и вкусни, вкъщи повече се харесаха със солена плънка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар