Търсене в този блог

петък, 27 февруари 2015 г.

Палачинки със суроватка

Не обичам да хвърлям храна, и се опитвам да оползотворявам всичко вкъщи. Когато направих домашното сиренце ми остана суроватка. Когато е голямо количество сигурно си струва да се направи от нея извара, но от малко не си струва цапането на съдовете. Затова реших този път да я вложа в палачинки. Предишният път я вложих в направата на тутманик. В традиционните палачинки у дома слагам сода, а този път реших да използвам бакпулвер. Получиха се много меки и вкусни палачинки, а с течен шоколад станаха неустоими. Ето ги и тях:

Палачинки със суроватка



2-3 яйца
2 чаши брашно
2 чаши суроватка
1 бакпулвер
1-2 с.л. захар
1/2 ч.л сол
1-2 с.л какао по желание


Чукват се яйцата в купа, прибавя се солта и захарта. Разбива се с миксер и постепенно на части се добавят брашното и суроватката. Накрая се добавя бакпулвера. Оставя се настрани да си почине сместа за 5-10 минути. През това време се приготвя тиган с незалепващо покритие. Загрява се и палачинките се изпичат. Когато направим половината можем да оцветим останалите в кафяво. За целта се разтваря какаото в малко вода и се прибавя към сместа. Останалите палачинки се приготвят по същия начин. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за рецептата! Откакто я открих,правя палачинките единствено със суроватка. Стават много сполучливи и оползотворявам суроватката, която ми остава от правенето на сирене.
    Само бакпулверът ми идва в повече, защото палачинките стават на дупчици. Затова слагам само една трета от указаното в рецептата количество.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни палачинки станаха! Браво ! супер рецепта!

    ОтговорИзтриване