Търсене в този блог

събота, 28 февруари 2015 г.

Хляб без месене. Честит Тодоровден!

Днес е Тодоровден, моят имен ден! Вкъщи имам още двама именника, и празника ни е голям. Пожелавам си най-вече здраве Господ да ни дава, останалото можем да си го направим и сами! Честит Тодоровден! За днес съм предвидила една публикация за хляба насъщен.





Много обичам да правя хляб, обичам да меся, а най обичам, когато ми се получава вкусно хлебче без много усилия. Когато видях този хляб при Илианка си казах, че това е точно такова хлебче, което ще бъде много, много вкусно. Не съм се излъгала в преценката си, а при Илианка нещата винаги са вкусни. Всички нейни рецепти, които съм приготвила са много точни и хубави. Но стига толкова приказки, ето го и хлебчето:


Хляб без месене










500 г брашно
370 мл хладка вода
1 с.л. мед
7 г суха мая
1 с.л. сол

Ще напиша как го приготвих аз, защото не спазих начина на приготвяне. Първо разтворих маята с топлата вода, меда и малко брашно. Пресях останалото брашно в купа и добавих солта. Когато маята шупна прибавих към брашното и разбърках хубаво с лъжица. Получава се много лепкаво тесто. Оставих го в купата, без да го меся и покрих с фолио. Имах излизане, затова го сложих в хладилника да си втасва бавно. Когато се прибрах след 2-3 часа тестото беше удвоило обема си. Извадих го и още студено го примесих леко и разделих на две части. Много пестеливо трябва да се добавя брашно, защото тестото ще се утежни, и хляба ще стане твърд.







Хлебчетата леко усуках и преместих в тавата на фурната, върху хартия за печене. Оставих да втаса и пекох в загрята на 220 градуса фурна за 20 минути, после намалих на 160 и допекох още 20 минути. Извадих ги върху скара и завих с кърпа за да се задушат леко. Получиха се страхотни, вкусни, сладки и очарователни хлебчета. Бяха нападнати още топли. За закуска си хапнах филийки с домашно сиренце и домат, поръсени с шарена сол.




Няма коментари:

Публикуване на коментар