Домашно сирене
2 литра прясно домашно мляко
10 капки мая за сирене
хималайска сол
Почти навсякъде пише, че сирене се прави от сурово мляко. Обаче мен този факт малко ме притеснява, защото млякото ми е домашно, но не познавам кравата и стопаните й. Купувам си домашно мляко от града, което се носи от съседно село. Съответно нямам никъкъв поглед върху животинката и собственика й. Пък и си знам, че няма да го чакам да зрее 45-60 дни, в които да му изчезнат бацилите, ако има такива и така.
Първо загрях млякото до 70-75 градуса. Имам си най обикновен кухненски термометър, който има разделения през 5 градуса. После охладих на водна баня, т е поставих съда с топлото мляко в по-голям съд със студена вода. Смених няколко пъти водата, и млякото се охлади до нужните 30-35 градуса. Сега в по студеното време, може би трябваше да го оставя малко по топло. С капкомер отмерих 10 капки мая за сирене, директно в млякото. Разбърках хубаво, сложих капака и го оставих да си почива 1.5 часа. Когато времето мина, разбърках и изсипах в намокрен тензух, върху чиста купа. Завързах четирите края и вдигнах за да си изцеди. След няколко часа, когато не се виждаше отделен цвик в тензуха, го завързах и притиснах с тежисти. Оставих го за цялата нощ, и на сутринта си имах домашно безсолно сиренце. Разрязах на 4 и осолих в чиния. После си хапнах прясно сиренце с домашен хляб, домати и шарена сол. Не е трудно за направа, само трябва до се следва технологията.
Теди,
ОтговорИзтриванебаба ми навремето правеше сирене от сурово, но току - що издоено мляко.Млякото веднага след издояването се прецежда и се капва маята.После се процедира по стандартния начин.Става чудно сирене.
Поздрави !
Така е Ели, и моите баби правеха сирене, бърканица, масло от животинките, които отглеждаха. Обаче сега, когато тях ги няма сме принудени да купуваме от магазина, да си правим вкъщи, или съвсем да се откажем от млечните продукти.
Изтриване