Пиле по китайски
1 бр пилешки гърди
1 червена чушки
1-2 шепи гъби
2 моркова
1 тиквичка
1 глава чесън
1 лук
соев сос
олио
сол
Първо се почистват и измиват всички зеленчуци. Чушката нарязвам на ленти, морковите на пръчици, лука разделям на люспи, след това нарязвам на 2-3 парчета. Изчиствам скилидките чесън и оставям цели. Тиквичките нарязвам на полукръгчета, гъбите на две или четири. Нарязвам пилешкото на хапки. Подготвям дълбок и широк съд за пърженето и добавям олио. Започвам да пържа пилето, когато е готово изваждам в йенска тенжерка. След това запържвам за кратко морковите, изваждам при пилето. Слагам тиквичката и само я обръщам няколко пъти, изваждам в йенската тенжерка. Поставям гъбите и запържвам до златисто(така ни харесват), отново вадя при готовите зеленчуци. Червената чушка, лука и чесъна поставям заедно. Разбърквам няколко пъти и вадя при готовите зеленчуци. Изцеждам събраната мазнина и посолявам съвсем леко. Връщам всички зеленчуци в съда за пържене, добавям соев сос и разбърквам 1-2 пъти. Сервирам топло само така, или в комбинация със сварен ориз. Много дълго за обяснение, но вкусно и лесно за изпълнение.
Теди, много ти е хубаво китайското.
ОтговорИзтриванеАко позволиш, ще се включа с мнение по въпроса - китайците наистина пържат всичко, но тайната при тях е да се пържи в много силно сгорещена мазнина, за да не се просмуква в храната и тънко нарязани продукти, особено месото, за да се готви минимално малко време. Моят трик за месото е да го сложа за около 30 - 40 мин. във фризера да стегне и тогава се реже на страхотни тънки жулиени, които се изпържват за минута-две :)
И аз не съм фен на пърженето, но при тази технология вредите са минимални :)
С поздрав!
Благодаря ти Мария! И аз много си го харесвам ;) . Чудесно е предложението ти за фризера. Лека вечер!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
Изтриване