Търсене в този блог

събота, 21 февруари 2015 г.

Зеленчукови кюфтенца с орехов сос




Винаги съм се чудела в какво мога да вложа останалата ми пулпа след направата на плодово зеленчуков сок. Пробвала съм да овкуся като салата, но не ми е вкусно. Затова много често я хвърлях. В последно време експериментирам със сладки смеси с морков, и реших да вложа пулпата в нещо солено. Измислих това да са зеленчукови кюфтенца на фурна. И към тях чудесно се допълни бабения орехов сос. Ето и начина на приготвяне:

за кюфтенцата:
1,5 чаша плодово зеленчуков пулп (морков, цвекло, ябълка)
1 яйце
2-3 с.л. олио
3 настъргани картофа
1/3 наситнен праз
2-3 с.л галета
1 скилидка чесън
черен пипер
джоджен
кимион
сол
риган
чесън на прах
лют червен пипер


за соса:
1 чаша орехи
1 глава чесън
средата на филия хляб(по желание)
вода

 Настъргват се картофите, посоляват се леко и се изстискват хубаво с ръце. Към тях се прибавя зеленчуковия пулп и наситнения праз. Овкусява се с подправките, прибавя се яйцето и галетата. Сместа се омесва хубаво и се правят кюфтенца. Нареждат се в тава върху хартия за печене. На външен вид приличат на кюфтенца от кайма.



Пекат се до готовност, като по средата на печене могат да се обърнат. Докато чакаме кюфтенцата можем да приготвим соса. В блендер или каменно хаванче се поставя чесъна и орехите и се смила на финна или по едра паста. Добавя се вода до нужната гъстота. Понеже с това количество чесън става доста лютичко за омекотяване може да се сложи накиснатата среда на филия хляб. Това е лесно, вкусно и разяждащо!

Няма коментари:

Публикуване на коментар