Търсене в този блог

неделя, 7 януари 2018 г.

Мариновано свинско със зеленчуци

Честита Нова 2018 Година!

Пожелавам да ни донесе много здраве, приятни емоции и щастливи дни! Нека годината да бъде по-добра, спокойна и любовта и търпението да изпълват дните ни! 
Използвам повода да честитя именните дни на малки и големи, както и рожденния ден на моята племенница! Нека бъде здрава, усмихната и лъчезарна, и добра ученичка! Бъди щастлива, миличка! Отстоявай мечтите си!
А сега към рецептата! Една вкусна и апетитна зимна гозба, сготвена в любимата фурна. Точно сега е най-вкусно, приготвено с прясно свинско месо, подходящо за семейната трапеза!

Мариновано свинско със зеленчуци





1 кг. свинско месо(моето беше шарено)
500 гр. гъби
250 мл. доматен сок
3 едри моркова
3 глави лук
300 гр. арпаджик
1 ч.л риган
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л червен пипер
1 ч.л гъбено брашно
щипка захар
олио
сол


За маринатата:
3 с.л ракия
3 с.л олио
1 ч.л риган
1 ч.л чесън на прах
1/2 ч.л черен пипер
1 ч.л червен пипер
сол





В купа се поставят подправките от маринатата. Прибавят се и всички течни съставки. Всичко се разбърква с вилица. Месото се нарязва на хапки и се поставя в купата.  Маринатата и месото се обединяват. Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилника да се маринова за поне час и половина. Най-добрият вариант е да остане за цяла нощ.




Гъбите и лука се почистват и нарязват на парчета. Морковите се белят и режат на кръгове. Арпаджикът се почиства от най-горната люспа и се оставя цял.
В тенжера се загрява малко олио. Поставят се лука и арпаджика. Посоляват се и се добавя щипка захар. Готви се до приятен загар. Изсипва се в тава. Задушават се гъбите и морковите последователно. След това се изсипват в тавата при лука. Накрая месото се задушава на части и се добавя към зеленчуците. В тавата се поставят подправките, изсипва се доматеният сок и още толкова вода. Пече се в загрята на 220 градуса фурна за около час, или до готовност на месото. Приятен апетит!

понеделник, 25 декември 2017 г.

Честито Рождество

Честито Рождество, приятели на Пекарната на мама Теди! Бъдете здрави и щастливи! Весели зимни празници!



четвъртък, 21 декември 2017 г.

Кюфтенца със спанак и картофи


Имам едни симпатични кюфтенца, които чакат да се появят в рецептурника. Дойде и техният ред ;) . Все още сме в периода на Коледните пости, и е подходящо да ги покажа. Аз съм ги правила с яйце и сирене, но спокойно могат да се пропуснат, и да се добави само соево сирене тофу. От рецептата се получава прилично количество кюфтенца. Спирам с приказките и записвам рецептата:

Кюфтенца със спанак и картофи




500 гр. спанак
500 гр. картофи
200 гр. сирене(или тофу)
1 яйце(може да се пропусне)
1 морков
1 малка глава лук
кимион
чесън на прах
черен пипер
олио
сол


 Картофите се почистват и се слагат в тенжера с подсолена вода. Варят се докато омекнат. Спанака се почиства от дръжките (могат да се оставят за супа или друго ястие), и се бланшира в подсолена вода. Друг вариант е да се задуши на пара при картофите.
Сварените картофи се смачкват, овкусяват се с подправките и се посоляват. Спанака се изцежда и нарязва на дребно. Прибавя се към картофите. Сиренето или тофуто се натрошава при картофите и спанака. Моркова се настъргва, лука се реже на дребно. Ако се слага яйце се добавя накрая. Цялата смес се разбърква добре.


С навлажнени ръце се оформят кюфтетата. Поставят се върху хартия за печене. Намазват се с четка от всички страни, с мазнина. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. По средата на печенето могат да се обърнат от другата страна. Изваждат се и се сервират топли със свежа салата. Добър апетит!

петък, 10 ноември 2017 г.

Домашна шарена сол



До съвсем скоро не се замислях за това, че мога да си направя домашна шарена сол. Изобщо не ми е хрумвало, до преди няколко месеца. Един ден, правейки пуканки останаха доста „циганчета”. Тогава мама ми сподели, че се слагат в шарената сол. Стори ми се изключително странно. В началото бях скептично настроена,какво точно ще се получи, но реших да опитам. Оказа се,че там е заключен целият вкус.




Има шарена сол и с тиквени семки, но моята комбинация е с царевични зърна. Експериментирах с наличните ми подправки и се получи уникално вкусна. В повечето рецепти има и чубрица, но вместо нея сложих риган. Моят е домашен гръцки риган, и е много ароматен. Той е подправката ми за всяка гозба(който е зачитал няколко рецепти е забелязал), и нямаше начин да го пропусна. Няма да споменавам количества, защото не съм ги мерила, само ще споделя какви подправки сложих вътре:

 Домашна шарена сол





царевични зърна за пуканки
червен пипер
черен пипер
риган
чесън на прах
кимион
сол



За рецептата се използват само неизпуканите пуканки, или т. н. „циганчета”. Смилат се в блендер или чопър. Когато се смелят добре се прибавят останалите подправки. Всичко се смила още веднъж и се пресипва в сух буркан. И домашната шарена сол е готова. Ако са останали по едри парченца от пуканките, солта може да се пресее. Добър апетит!
П.С. С готовата шарена сол побългарих едно глакамоле :) . Получи се много добре!

вторник, 26 септември 2017 г.

Крем с кондензирано мляко


Това вкусно кремче се появи в момент, когато имах няколко кутии с кондензирано мляко, а ми се хапваше семпъл десерт. Така се и роди рецептата,  с наличностите вкъщи. Получава се крем с наситен млечен вкус, но и много интересен. Ако ви се намира някоя поизостанала кутия с кондензирано мляко може да опитате:

Крем с кондензирано мляко





1 консерва кондензирано мляко(подсладено)
500 мл прясно мляко
500 мл вода
4 яйца
1 пудинг ванилия (за 500 мл мляко)
1 есенция ванилия
70 гр. масло




Прясното мляко и водата се смесват и загряват. През това време яйца се разбиват с миксер, към тях се прибавят пудинга, кондензираното мляко и ванилията. Постепенно се налива стопленото мляко и се връща на котлона. Разбърква се постоянно, докато сместа заври и се сгъсти. Готовия крем се охлажда леко и се прибавя маслото. Разбърква се докато се усвои. Разсипва се в десертни купички или чашки. Охлажда се преди сервиране. По желание може да се декорира с пресни плодове, шоколадови стружки или слой желирани плодове. Добър апетит!

понеделник, 11 септември 2017 г.

Суха кавърма с наденица

     


Едно зимно ястие, но подходящо и за по-хладните летни и есенни вечери. Исках да избягам от традиционните яхнии, и сготвих ястието без сос. Получи се много добре, и прекрасно се съчета с пресни морковчета. Ето и продуктите и рецептата:


Суха кавърма с наденица






650 гр. сурова наденица
500 гр. гъби
3-4 глави лук
7-8 кисели краставички
1/2 ч.л. риган
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол




В тенжера се задушава нарязаният на дребно лук. Гъбите се режат на четвъртинки. Прибавят се към лука и се готвят докато омекнат. Овкусяват се с подравките. След това се добавя наденицата нарязана на парчета. Задушава се, докато ястието остане на мазнина, и наденицата се сготви. Киселите краставички се добавят малко преди да се извади „кавърмата” от котлона. Сервира се с пресни зеленчуци. Приятен апетит!

неделя, 20 август 2017 г.

Доматен сос на фурна



Точно сега е момента да се приготвят вкусни и изкушаващи бурканчета с даровете на природата. Сега са много достъпни и ароматни всички плодове и зеленчуци. В градски условия това е малко по-трудно, но не и невъзможно. Важно е желанието! Силно съм изкушена да пробвам мързеливата лютеница на фурна, която присъства в много от кулинарните блогове. Но за нея ми трябват червени чушки, с които не разполагах в момента. Затова реших да приготвя доматен сос за пица и паста от наличните ми голямо количество домати. Обаче по мързеливия начин, без постоянно бъркане. Не мога да кажа, че е лесно, но по-голяма част от времето може да се използва за други дейности, а готвенето да се остави на фурната.




Всички подправки, които използвах са ми любими, и крайният резултат много ми хареса. От посоченото количество при мен се получиха осем бурканчета по 350-400 мл. Правя уточнението, че моите домати бяха много воднисти, а аз изчаках да се изпари почти наполовина сместа. И пекох доста дълго, почти четири часа. Това стана така, защото късно се сетих да посоля доматите и да изцедя излишния сок. Въпреки това се получиха чудесни бурканчета, които надали ще останат до зимата. Спирам с приказките и давам рецептата:


Доматен сос на фурна






4 кг. добре узрели домати
5 глави лук
2 глави чесън
3 чорбаджийски чушки
1 връзка магданоз


1 с.л ронен риган
1 с.л ронена чубрица
2 с.л сол
1 с.л захар
1 с.л червен пипер
1/2 с.л брашно от гъби
1 ч.л кимион
1 ч.л черен пипер




Изпълнението е много лесно. Доматите се измиват и почистват. Нарязват се на кубчета. Посоляват се, и се оставят настрани да се изцедят от излишната вода. През това време се почистват и нарязват лука и магданоза на едро. На чесъна се махат горните люспи, но се оставя цял. Срязва се върха на всяка глава. Чушките се почистват и нарязват на кубчета.


В голяма и дълбока тава, или в голям гювеч се прехвърлят лука и чесъна, отгоре се разпределят кубчетата домати. Прибавят се чушките и магданоза. Поръсва се с подправките, захарта и солта. Разбърква се. Поставя се съда във фурната и се включва на 220 градуса. Периодично се разбърква и се остави да изври 1/3 от сместа. След това се изваждат главите чесън и се изстискват в готовия сос. Пасира се с пасатор до желаната едрина на соса, и се разсипва в затоплени бурканчета. В подходяща тенжера се нареждат затворените бурканчета и се варят 20 минути след завиране на водата. Изваждат се върху кърпа и се оставят да изстинат с капачките надолу. Прибират се на хладно място.



Сосът е подходящ за много рецепти: за пица и паста, за чушки, кюфтенца или яйца с доматен сос. Може да се влага в супи или яхнии, или да се хапва с различни добавки. Приятно правене и похапване!