Честито Рождество, приятели на Пекарната на мама Теди! Бъдете здрави и щастливи! Весели зимни празници!
Търсене в този блог
понеделник, 25 декември 2017 г.
четвъртък, 21 декември 2017 г.
Кюфтенца със спанак и картофи
Имам едни симпатични кюфтенца, които чакат да се появят в рецептурника. Дойде и техният ред ;) . Все още сме в периода на Коледните пости, и е подходящо да ги покажа. Аз съм ги правила с яйце и сирене, но спокойно могат да се пропуснат, и да се добави само соево сирене тофу. От рецептата се получава прилично количество кюфтенца. Спирам с приказките и записвам рецептата:
Кюфтенца със спанак и картофи
500 гр. спанак
500 гр. картофи
200 гр. сирене(или тофу)
1 яйце(може да се пропусне)
1 морков
1 малка глава лук
кимион
чесън на прах
черен пипер
олио
сол
Картофите се почистват и се слагат в тенжера с подсолена вода. Варят се докато омекнат. Спанака се почиства от дръжките (могат да се оставят за супа или друго ястие), и се бланшира в подсолена вода. Друг вариант е да се задуши на пара при картофите.
Сварените картофи се смачкват, овкусяват се с подправките и се посоляват. Спанака се изцежда и нарязва на дребно. Прибавя се към картофите. Сиренето или тофуто се натрошава при картофите и спанака. Моркова се настъргва, лука се реже на дребно. Ако се слага яйце се добавя накрая. Цялата смес се разбърква добре.
С навлажнени ръце се оформят кюфтетата. Поставят се върху хартия за печене. Намазват се с четка от всички страни, с мазнина. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. По средата на печенето могат да се обърнат от другата страна. Изваждат се и се сервират топли със свежа салата. Добър апетит!
петък, 10 ноември 2017 г.
Домашна шарена сол
Има шарена сол и с тиквени семки, но моята комбинация е с царевични зърна. Експериментирах с наличните ми подправки и се получи уникално вкусна. В повечето рецепти има и чубрица, но вместо нея сложих риган. Моят е домашен гръцки риган, и е много ароматен. Той е подправката ми за всяка гозба(който е зачитал няколко рецепти е забелязал), и нямаше начин да го пропусна. Няма да споменавам количества, защото не съм ги мерила, само ще споделя какви подправки сложих вътре:
Домашна шарена сол
царевични зърна за пуканки
червен пипер
черен пипер
риган
чесън на прах
кимион
сол
За рецептата се използват само неизпуканите пуканки, или т. н. „циганчета”. Смилат се в блендер или чопър. Когато се смелят добре се прибавят останалите подправки. Всичко се смила още веднъж и се пресипва в сух буркан. И домашната шарена сол е готова. Ако са останали по едри парченца от пуканките, солта може да се пресее. Добър апетит!
П.С. С готовата шарена сол побългарих едно глакамоле :) . Получи се много добре!
вторник, 26 септември 2017 г.
Крем с кондензирано мляко
Това вкусно кремче се появи в момент, когато имах няколко кутии с кондензирано мляко, а ми се хапваше семпъл десерт. Така се и роди рецептата, с наличностите вкъщи. Получава се крем с наситен млечен вкус, но и много интересен. Ако ви се намира някоя поизостанала кутия с кондензирано мляко може да опитате:
Крем с кондензирано мляко
1 консерва кондензирано мляко(подсладено)
500 мл прясно мляко
500 мл вода
4 яйца
1 пудинг ванилия (за 500 мл мляко)
1 есенция ванилия
70 гр. масло
Прясното мляко и водата се смесват и загряват. През това време яйца се разбиват с миксер, към тях се прибавят пудинга, кондензираното мляко и ванилията. Постепенно се налива стопленото мляко и се връща на котлона. Разбърква се постоянно, докато сместа заври и се сгъсти. Готовия крем се охлажда леко и се прибавя маслото. Разбърква се докато се усвои. Разсипва се в десертни купички или чашки. Охлажда се преди сервиране. По желание може да се декорира с пресни плодове, шоколадови стружки или слой желирани плодове. Добър апетит!
понеделник, 11 септември 2017 г.
Суха кавърма с наденица
Едно зимно ястие, но подходящо и за по-хладните летни и есенни вечери. Исках да избягам от традиционните яхнии, и сготвих ястието без сос. Получи се много добре, и прекрасно се съчета с пресни морковчета. Ето и продуктите и рецептата:
Суха кавърма с наденица
650 гр. сурова наденица
500 гр. гъби
3-4 глави лук
7-8 кисели краставички
1/2 ч.л. риган
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол
В тенжера се задушава нарязаният на дребно лук. Гъбите се режат на четвъртинки. Прибавят се към лука и се готвят докато омекнат. Овкусяват се с подравките. След това се добавя наденицата нарязана на парчета. Задушава се, докато ястието остане на мазнина, и наденицата се сготви. Киселите краставички се добавят малко преди да се извади „кавърмата” от котлона. Сервира се с пресни зеленчуци. Приятен апетит!
неделя, 20 август 2017 г.
Доматен сос на фурна
Точно сега е момента да се приготвят вкусни и изкушаващи бурканчета с даровете на природата. Сега са много достъпни и ароматни всички плодове и зеленчуци. В градски условия това е малко по-трудно, но не и невъзможно. Важно е желанието! Силно съм изкушена да пробвам мързеливата лютеница на фурна, която присъства в много от кулинарните блогове. Но за нея ми трябват червени чушки, с които не разполагах в момента. Затова реших да приготвя доматен сос за пица и паста от наличните ми голямо количество домати. Обаче по мързеливия начин, без постоянно бъркане. Не мога да кажа, че е лесно, но по-голяма част от времето може да се използва за други дейности, а готвенето да се остави на фурната.
Всички подправки, които използвах са ми любими, и крайният резултат много ми хареса. От посоченото количество при мен се получиха осем бурканчета по 350-400 мл. Правя уточнението, че моите домати бяха много воднисти, а аз изчаках да се изпари почти наполовина сместа. И пекох доста дълго, почти четири часа. Това стана така, защото късно се сетих да посоля доматите и да изцедя излишния сок. Въпреки това се получиха чудесни бурканчета, които надали ще останат до зимата. Спирам с приказките и давам рецептата:
Доматен сос на фурна
4 кг. добре узрели домати
5 глави лук
2 глави чесън
3 чорбаджийски чушки
1 връзка магданоз
1 с.л ронен риган
1 с.л ронена чубрица
2 с.л сол
1 с.л захар
1 с.л червен пипер
1/2 с.л брашно от гъби
1 ч.л кимион
1 ч.л черен пипер
Изпълнението е много лесно. Доматите се измиват и почистват. Нарязват се на кубчета. Посоляват се, и се оставят настрани да се изцедят от излишната вода. През това време се почистват и нарязват лука и магданоза на едро. На чесъна се махат горните люспи, но се оставя цял. Срязва се върха на всяка глава. Чушките се почистват и нарязват на кубчета.
В голяма и дълбока тава, или в голям гювеч се прехвърлят лука и чесъна, отгоре се разпределят кубчетата домати. Прибавят се чушките и магданоза. Поръсва се с подправките, захарта и солта. Разбърква се. Поставя се съда във фурната и се включва на 220 градуса. Периодично се разбърква и се остави да изври 1/3 от сместа. След това се изваждат главите чесън и се изстискват в готовия сос. Пасира се с пасатор до желаната едрина на соса, и се разсипва в затоплени бурканчета. В подходяща тенжера се нареждат затворените бурканчета и се варят 20 минути след завиране на водата. Изваждат се върху кърпа и се оставят да изстинат с капачките надолу. Прибират се на хладно място.
Сосът е подходящ за много рецепти: за пица и паста, за чушки, кюфтенца или яйца с доматен сос. Може да се влага в супи или яхнии, или да се хапва с различни добавки. Приятно правене и похапване!
понеделник, 17 юли 2017 г.
Ябълкови здравословни кексчета
Супер бързи, без брашно, без захар и лактоза, най-новите мъфини в Пекарната на мама Теди са тук! Как ли не се рекламират от популярни фитнес блогове и здравословни сайтове. Вроденото ми любопитство ме накара да опитам и аз да приготвя тия здравословни кексчета. Рецептата е пълна импровизация, според наличностите вкъщи. И за моя огромна изненада стават за ядене! И са само от четири продукта. Ако се направят на тиган, спокойно могат да се нарекат "Плодов омлет" , а ако се изпекат върху хартия за печене- "Плодови бисквити". Обаче аз ги пекох във форма за мъфини, затова са здравословни кексчета ;) Не са много фотогенични, но са неустоимо кокосови. Ето и как се приготвят:
Ябълкови здравословни кексчета
3 средни ябълки
10 фурми( от сочните)
3 яйца
5 с.л кокосови стърготини с връх
Ябълките се почистват и белят. Нарязват се на дребни кубчета. Поставят се в купата на пасатора. Фурмите се почистват от костилките и се прибавят към ябълките. Чукват се яйцата отгоре и всичко се пасира. Накрая се прибавят кокосовите стърготини. Всичко се разбърква с лъжица и се разпределя във формички за мъфини, предварително застлани с хартиени кошнички. Мъфините се пекат в загрята на 200 градуса фурна до приятен загар. Охлаждат се върху решетка. Приятен и здравословен апетит!
Абонамент за:
Публикации (Atom)