Търсене в този блог

четвъртък, 19 март 2015 г.

Трахана

Докато бях малка траханата редовно присъстваше на нашата трапеза. Обикновенно татко я приготвяше за закуска и си я хапвахме преди училище топла. Никога не съм приготвяла трахана, и се допитах до татко за приготвянето й. Понеже в нея присъстваше запръжка, веднага промених рецептата. Ето и начина по който я приготвих аз:

Трахана




1л вода
1/2-1 чаша брашно
1 глава лук
червен пипер
олио
сол
изсъхнал хляб


Лука се реже на ситно, и се поставя в тенжера с олио и малко вода. Задушава се докато омекне и се слага червен пипер и сол. Налива се водата и се оставя да заври. През това време се правят топчетата трахана. В тава се поставя половин чаша брашно. Посипва се с много малко вода и започва да се претрива през дланите. Целта е да се получат брашнени фитилчета. След като водата в тенжерата е повряла няколко минути се изсипват фитилчетата, като се бърка до сваряването им. Ако има нужда се добавя още брашно до сгъстяването на сместа. Нарязваме хляба на залци и разпределяме в касерола или индивидуални купички. Заливаме с приготвения сос и имаме вкусна трахана.

3 коментара:

  1. Теди,
    баба ми навремето правеше траханата от 1 яйце , сол и брашно.Вареше фитилчетата без добавка на сух хляб.Но я запържваше леко с чубрица, червен пипер и олио.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    баба ми навремето правеше траханата от 1 яйце , сол и брашно.Вареше фитилчетата без добавка на сух хляб.Но я запържваше леко с чубрица, червен пипер и олио.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели аз съм сигурна, че колкото баби има толкова трахани съществуват ;). Поздрави!

      Изтриване