Търсене в този блог

четвъртък, 26 май 2016 г.

Пикантен хляб с три вида брашно



В шкафа се подмятаха няколко пакета с малко количество брашно. Реших да ги смеся и да замеся хлебче. Получи се много интересна комбинация, която обогатих с малко подправки. И на финала имах вкусен и ароматен хляб. Въпреки, че е добре да се изчаква напълно да изстине,  този път не се стърпях и нарязах хлебчето топло. Изчаках да се охлади, но не и да изстине напълно. Ето и рецептата :


Пикантен хляб с три вида брашно





150 гр. бяло брашно
100 гр. царевично брашно
150 гр. брашно от лимец
5 гр. суха мая
220 мл. вода
3 ч.л мед
1 ч.л сол
1/2 ч.л пикантни подправки (при мен микс от чесън на прах, кимион и черен пипер)




Брашната се пресяват и се прибавя солта и подправките към тях. Маята се смесва с водата,  прибавя се меда и се разбърква. Когато сместа шупне се прибавя към брашнената смес. Омесва се меко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя настрани да увеличи обема си. След това се премесва отново и се слага в правоъгълна форма за кекс. Малко преди да втаса отново се загрява фурната на 220 градуса. Пече се до суха клечка и се охлажда върху решетка, покрит с кърпа. Реже се напълно изстинал. Добър апетит!

4 коментара:

  1. Чудесно предложение, Теди.
    И най-важното е, че всеки път имаш различен хляб ...

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    много пикантен хляб.Аз черният пипер не го ползвам, но има хора, които много го харесват.Доста пикантен се е получил този хляб, но по - важно е,че е различен и интересен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черният пипер може да се замени с любима подправка. Въпрос на вкус ;) Поздрави!

      Изтриване