Търсене в този блог

понеделник, 3 октомври 2016 г.

Тесто за пица с грис


Замесих тестото с идеята да приготвя хляб. Но докато втасваше в хладилника реших да го приготвя на пици. Така по голямата част от населението у дома щеше да е доволно. И се получиха четири пици, като последната замразих преди печене, като полуфабрикат за друг път. Интересно ми е, дали ще се получи ;)

Тесто за пица с грис





400 гр. брашно
140 гр. пшеничен грис
7 гр. суха мая
1 яйце
1 ч.л сол
2 ч.л захар
300-350 мл. гъст айрян (2 към 1 в полза на киселото мляко)
1 с.л мазнина (по желание )




Брашното, гриса и маята се пресяват. Прибавя се захарта и солта. Сухите съставки се разбъркват хубаво, оформя се кладенче. В него се чуква яйцето,  прибавя се айрянът, и се замесва гладко и нелепнещо тесто. Ако се ползва мазнина тук е момента да се добави, и омеси отново. Аз не сложих. Тестото се поставя в купа, покрива се, и се оставя в хладилник или на топло да втасва. Втасалото тесто се разделя на четири парчета. От всяка топка се разточва блат, който се гарнира по желание. Аз съм намазала с лютеница (разредена с вода 2:1 в полза на лютеницата), парченца шунка, маслини, чубрица и кашкавал. Пече се в загрята на 220 градуса фурна до готовност. Приятен апетит!

1 коментар:

  1. Теди,
    чудесно тесто за пица с грис.Аз също имам няколко рецепти за теста с грис - вкусно и интересно.Чудесна и много красива пица.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване