Търсене в този блог

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Домашно масло"Луд умора няма, само се поти". Важи в пълна сила за мен. Ако някой преди години ми беше казал, че ще се пробвам да си правя домашно масло не бих повярвала. Само бих го изгледала иронично, и дума не бих дала да се издума повече. Винаги съм гледала с притаен дъх баба ми, която правеше невероятната млечна напитка бърканица. Толкова много труд, за да отдели маслото и да направи бърканицата. Но вкуса си заслужаваше, беше истинско, домашно, приготвено с любов. Онова време няма да се върне, но мога да опитам да си направя масло, заредено с положителна нагласа и любов. Сега ще си говорим за маслото. При поредното подквасване на мляко, реших да опитам да направя масло от каймака. Отделих го от сварено мляко и го сложих в малко бурканче. Бях чела, че му се слага ледена вода, и налях малко в бурканчето. На този етап си мислих, че няма да се получи нищо с експеримента. Подрусвах бурканчето 3-4 пъти по 1-2 минути, когато минавах през деня покрай него. Вечерта реших да продължа и направих продължително раздрусване. След 7-8 минути се отдели грапав слой на повърхноста. Не можех да повярвам, аз си имах масло- юпиии ;))) . Продължих още малко с шейкването, след това оставих бурканчето в хладилника и след час изгребах маслото. Изчаках да се охлади за през нощта и намазах на препечена филийка за закуска. От 2 литра мляко ми се получи 2 супени лъжици масло. Ще кажете, че не си струва и ще сте прави за вас си! Аз нали казах в началото луд умора няма!

2 коментара:

 1. Теди,
  баба ми правеше навремето масло.Събирахме каймака от млякото - 1 -2 седмици.Съхранява се само каймака в хладилник.Когато съберем повече го разбиваме с миксера.Най - напред се получава сметана, а после се отделя маслото на малки зрънца.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ели, а моята баба събираше сурово мляко в голяма тенжера. След определен брой дни тя се напълваше, и най-вероятно е ферментирала по някакъв начин, защото се съхраняваше на стайна температура. После слагаше млякото в един висок и тесен съд, и го биеше с едно бутало(ама как го обясних ;)))) . След 2-3 часа се получаваше масло и вкусна леко кисела напитка бърканица.

   Изтриване