Търсене в този блог

събота, 14 май 2016 г.

Тутманик с акация



След панираната акация, която много ми хареса, реших да я включа и в тутманик. За тази идея получих много съвети, да не развалям рецептата с акация. Обаче аз я приготвих, и се получи много фин и лек вкус на акация. Ако семейството ми не знаеха, какво има вътре, едва ли щяха да се сетят. И въпреки притеснението им, после всички искаха допълнително ;) И се получи толкова вкусно, че едвам отмъкнах парченце за снимка. Ако имате наблизо акация си направете рецептата:


Тутманик с акация





4 яйца
2 ч.ч брашно
1 ч.ч натрошено сирене
3/4 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.ч олио
1 бакпулвер
2 двойни шепи цветове акация
сол



Цветовете от акация се откъсват от дръжките, измиват се и се подсушават. В дълбока купа се слага брашното, прибавя се бакпулвера и се разбърква. Цветчетата се пускат вътре и се овалват хубаво с брашно.
В друга купа се чукват яйцата и се разбъркват с вилица или тел. Прибавят се олиото и киселото мляко, и също се разбърква. Посолява се леко, ако сиренето е по солено, или повече ако е безсолно. При непекъснато разбъркване се прибавят брашното с акацията. Когато сместа я поеме се прибавя и натрошеното сирене.
В намаслена и набрашнена тава се изипва тестото. Заглажда се отгоре и се поставя в загрята на 200 градуса фурна. Пече се до зачервяване отгоре и отдолу. Ако се използва по малък съд, и се получи по-дебел пласт, се проверява дали е изпечено с дървено шишче. Ако остава залепнало тесто по него, се оставя да се допече. Ако шишчето излиза чисто, значи тутманика е готов. Оставя се да се охлади за няколко минути настрани, и след това се нарязва на парчета. Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Теди,
    прекрасен тутманик с цвят от акация.Не съм правила подобен, но използвам цветовете често в различни рецепти за салати.Ароматът ще е чудесен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз понякога я слагам в салати, но в този тутманик е много вкусно. Ведра седмица, Ели!

      Изтриване