Днес предлагам един много вкусен и лесен за направа сладкиш. Много е ароматен, и по нищо не отстъпва на сладкишите с яйца и мляко. Получава се плътен, лепкав и се хапва много бързо. Поднесен с ароматното кафе, или билков чай е прекрасен. Ето как да го приготвите:
Постен сладкиш със смокини
100 гр. сушени смокини*
200 мл топла вода*
1 с.л червен ром
3 с.л мармалад от малини
3/4 ч.ч тръстикова захар
1/2 ч.ч бяло брашно
1/2 ч.ч царевично брашно
1 ч.ч фини овесени ядки
1/4 ч.ч олио
1 ванилова захар
1 бакпулвер
сока от 4 мандарини
за украса:
2-3 мандарини
200 гр. шоколадов кувертюр
олио
Сушените смокини се почистват от дръжките и се заливат с топлата вода. Прибавя се и рома към тях. След като набъбнат се пасират на пюре. Към него се прибавя мармалада от малини и захарта. Разбърква се хубаво. Мандарините се изцеждат и прибавят към смокиновата смес. Постепенно се прибавя олиото и овесените ядки. Двата вида брашно се смесват заедно с ванилията и бакпулвера. Прибавят се на части и се разбърква хубаво. В тава, постлана с хартия за печене, се изсипва сместа. Поставя се в загрята на 200 градуса фурна. Пече се до суха клечка.
Сладкишът се охлажда. Шоколадовият кувертюр се разтопава на водна баня, прибавя се олиото, и се изсипва върху сладкиша. Отгоре се подреждат резени мандарини. Оставя се да стегне и се нарязва на квадратни или правоъгълни парчета. Приятен апетит!
*Първите две съставки могат да се заменят с пасирано сладко от смокини, но в този случай захарта трябва да се намали.
Теди,
ОтговорИзтриванемного интересен постен сладкиш.Веднага си записвам рецептата за проба - наситен с аромати, от различни видове брашна, а смокините чудесно го допълват.
Поздрави !
Наистина много интересен сладкиш, Теди!
ОтговорИзтриванеЩе го имам предвид, имам продуктите, само да минат празниците, че сега с това сладко правене, баклави, торти, но цяла зима има занапред!
Поздрави от ветровита София!