Търсене в този блог

събота, 30 май 2015 г.

Пица със спанак



Бързам да споделя за чудната пица, която сътворих днес. Ако някой ми беше казал, не бих повярвала, че мога да направя толкова вкусна спаначена пица. Незнам защо си мислех, че е ужасно сложно. Обикновенно правя един и същи вид, като тази, или тази.. Ето и рецептата за една по-голяма или две по-малки пици.


Спаначена пица





за тестото:
300 гр. брашно
150 мл. вода
5 гр. мая
1 ч.л сол
източник


за плънката:
100 гр. спанак(може и малко повече, но само толкова имах наличен)
100 мл. течна сметана
100 гр. кашкавал
бял пипер
олио
сол


Спанака се почиства и измива. Нарязва се на ленти. В тиган се сипва лъжица- две мазнина и спанака. Задушава се за кратко, добавя се сметаната. Овкусява се със сол и бял пипер. Готви се още малко и се оставя да се охлади. През това време се приготвя тестото. Брашното се пресява, прибавя се солта и маята. Заедно с водата се замесва меко и еластично тесто. В тестото имаше 4 лъжици зехтин, но смятам, че е излишно утежняване на тестото. В сметаната и кашкавала има достатъчно мазнина. Оставя се да втаса тестото, след което се разточва. Подрежда се спанака и се настъргва кашкавал. За тънка и хрупкава пицата се поставя в загрята фурна и се пече за кратко. За по дебела пица, каквато в случая е моята се поставя в незагрята фурна, и се пече по дълго. Това е лесно, бързо и вкусно. Приятен апетит!

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте.Случайно намерих вашата рецепта за пица със спанак,която е много лесна и вкусна.Задължително ще се пробва.Аз пък да ви споделя моята рецепта,в която слагам освен сметана,също така и лук,зелено песто,гъби,и малко доматена паста.Когато имам миризливи сирена също слагам отгоре ,изобщо на спанака вървят всички видове сирена.Поздрави сърдечни от Холандия👍🙏🇧🇬❤️

    ОтговорИзтриване