Сладкото от череши е едно от любимите ми сладка. Малко е досадно чистенето на костилките, но като изключим това много лесно се прави. За досадната работа си намерете помощник, и работата ще върви по лесно. Много исках да направя този път рецептата с кафява тръстикова захар. Получи се много добре с нея, но може да се използва и бяла захар. Реших да го приготвя и по начина, по който мама го прави, с бланширане. Получи се превъзходно сладко. Но стига толкова приказки, ето и рецептата :
Сладко от череши
1.200 кг. череши*
500 гр. кафява тръстикова захар
сока от половин лимон
* моите череши бяха много сладки и сочни, затова сложих само 500 гр. захар. При не много сладки череши захарта може да се увеличи със 100-200 грама.
* моите череши бяха много сладки и сочни, затова сложих само 500 гр. захар. При не много сладки череши захарта може да се увеличи със 100-200 грама.
Черешите се измиват и почистват от дръжките и костилките. В тенжера се слага да заври вода, около литър, или толкова, колкото да покрие черешите. След като водата заври, черешите се изсипват и се бланшират за 5-10 минути. Трябва само леко да омекнат, без да губят форма. След това се изцеждат хубаво в гивгир. Запазете водата от бланширането. Тя и така е вкусна, но може да се приготви сироп от нея, като се добави захар. Когато се изстуди е чудесна за разхлаждане в жегата.
В същата тенжера от бланширането се сипва захарта, лимоновия сок и 150-200мл от черешовата вода. Оставя се да заври, като се разбърква, докато се разтопи захарта. Прибавят се добре изцедените череши. Сладкото се вари до сгъстяване. Проверява се с капка върху порцеланова чиния. Когато тя застива в хубава капка, без да се разлива е готово. Сладкото много бързо се сгъстява, затова трябва да се следи постоянно. Готовото сладко се разлива в затоплени бурканчета и се обръщат с капачката надолу докато изстинат. Бурканчетата могат и да се сварят за 7-8 минути след завиране на водата. Консумира се с удоволствие и мярка!
В същата тенжера от бланширането се сипва захарта, лимоновия сок и 150-200мл от черешовата вода. Оставя се да заври, като се разбърква, докато се разтопи захарта. Прибавят се добре изцедените череши. Сладкото се вари до сгъстяване. Проверява се с капка върху порцеланова чиния. Когато тя застива в хубава капка, без да се разлива е готово. Сладкото много бързо се сгъстява, затова трябва да се следи постоянно. Готовото сладко се разлива в затоплени бурканчета и се обръщат с капачката надолу докато изстинат. Бурканчетата могат и да се сварят за 7-8 минути след завиране на водата. Консумира се с удоволствие и мярка!
Теди,
ОтговорИзтриванеима специални машинки за почистване на костилки от череши.Моята я купих от МЕТРО, много бързо и лесно с такава машинка се почистват костилките.Но тази година няма много череши, от дъждовете се и понаразвалиха.Но все пак успяваме по нещичко да направим и скътаме за зимата.
Поздрави !
Знам за тези машинки, но много се чудя дали ми трябва. Кухнята ми е зарината с посуда, машинки и джаджи. И затова не съм си взела ;) Прекрасно лято, Ели!
Изтриване