Търсене в този блог

понеделник, 6 юли 2015 г.

Млечна фабрика: Орехово мляко и рецепти



Ще се постарая да разкажа в няколко публикации за различните ядкови млека и подходящи рецепти с тях. Ядковите млека са един нов прочит на здравословното хранене и ограничаване приема на животински млека. Особенно, ако ядките са домашни, те не са третирани с различни химикали и консерванти. За днес съм избрала да приготвя ядково мляко с орехи, а от него плодово мляко и таратор. Много подходящи и освежаващи за лятото рецепти. Ето ги и тях:

Орехово мляко

 

 


1 чаша орехи
3 чаши вода


Орехите се заливат с филтрирана или изворна вода и престояват 4-6 часа, или цяла нощ. На много места пише, че водата след това се изхвърля, но особенно ако ореха е домашен според мен водата може да се използва. Във водата, която става кафява, остават много полезни вещества. Опитайте, и ако не ви създава дискомфорт, я добавете към водата за млякото. В блендер или кухненски робот се поставят орехите и водата и се миксира до получаване на орехово мляко. Може да прецедите ореховото мляко през тензух или цедка. Запазете пулпа и си направете десерт с плодове и мед, или прибавете в овесени ядки. Може също така да се изсуши на ниски градуси във фурната и да се използва за поръсване на сладкиши или за направа на сурови бонбони. Прецеденото мляко съхранявайте в хладилник до 2-3 дни. Млякото може да послужи за направата на таратор, освежаваща напитка с плодове, както и в други рецепти, заменящо прясното мляко.



 

Таратор с орехово мляко

 

 



1 краставица
2 чаши орехово мляко
2 с.л орехов пулп
орехово масло
копър
чесън
оцет
сол


Краставицата се бели и реже на кубчета. Посолява се, прибавя се ореховият пулп, подкиселява се. Копъра се реже на ситно, чесъна се пресова или стрива в хаванче. Прибавя се млякото. Всичко се разбърква, капва се струйка орехово масло. Таратора се поднася охладен.



Плодово орехово мляко




300 мл. орехово мляко
3-4 ягоди
2 меки кайсии
шепа малини
1 с.л мед

Плодовете се измиват и нарязват на парченца. Поставят се в блендер или купа на пасатор. Добавя се меда и ореховото мляко. Пасира се до гладкост. По желание може да се прецеди от останалите семенца. Добър апетит и наздраве!

2 коментара:

  1. Е, Теди,
    чудни рецепти.Правя ги и аз в различни комбинации.Мисля също като теб, че водата от накисването на ядките не бива да се изхвърля.Тя съдържа според мен много полезни вещества.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване