Търсене в този блог

петък, 4 декември 2015 г.

Месеница с масло и сирене



След толкова много постни рецепти е редно да покажа и една много вкусна месеница. Идеална е за предстоящите празници, и приготвянето й внася много уют и празничност в дома. Тестото за питката е малко, и ако ви трябва за повече гости, продуктите се удвояват или увеличават с половинка. С малко време и желание се получава прекрасна месеница. Ето и рецептата :

Месеница с масло и сирене




500 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
2 яйца
7 гр. суха мая
30 гр. стопено масло
1 с.л захар
1ч.л сол

за плънката :
250 гр. сирене
70 гр. масло


Млякото се затопля и в него се изсипва маята, захарта и лъжица брашно. Оставя се настрани да се активира маята. През това време се пресява брашното, прибавя се солта. Яйцата се разбиват леко,  маслото се стопява. Постепенно към брашното се прибавят маята, яйцата и маслото. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се настрани да втаса. След това тестото се разделя на три части. Първата топка се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопеното масло, поръсва се със сирене. Върху нея се поставя втората топка, разточена на правоъгълник. Отново се намазва с масло и поръсва със сирене. И третия правоъгълник се поставя отгоре, и се намазва с малко масло и малко сирене. Навива се на руло, като леко се разтегля. Оформя се на охлюв, поставя се в намаслена тава да втасва. След като се надигне месеницата се пече в загрята на 220 градуса фурна до готовност. Охлажда се върху решетка. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Все още е топла, нали:), ароматът ме привлече тук в събота сутрин. Чудесно начало на деня. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    твоята питка сигурно ще приготвя за предстоящите празници.Идва Нова година.Нови надежди и мечти за всички.Прекрасна идея и изпълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ели! Много ще се радвам да я опитате. Усмихнат ден!

      Изтриване