Честита Нова 2016 Година!
Мирна, здрава и благодатна!
Щастлива и много късметлийска!
Весели зимни празници и честит първи снаг!
Никога не бях яла капама, до студентските си години. Тогава, през една далечна сутрин, ме нагостиха с това много вкусно ястие. Мина доста време, докато разбера как се готви и какво представлява капамата. Вече имам и мой начин за приготвяне на това прекрасно зимно ястие. Най-често я приготвям за нова година, като тази година я направих малко по различно от друг път. Обикновенно приготвям по този начин капама. Сега използвах цяло пиле, и с част от зелевите листа завих сарми. Получи се интересна комбинация, и много вкусна.
Новогодишна капама
1 цяло пиле
2 домашни луканки
500 гр. кайма (телешко и свинско)
2 кисели зелки
1,5 ч.ч ориз
2 стръка пресен лук
1 ч.л риган
1 ч.ч бяло вино
черен пипер
червен пипер
олио
масло
сол
Каймата се задушава в малко мазнина, прибавя се ориза. След като и той се задуши се прибавя зеления лук и подправките. Овкусява се със сол и се оставя да изстине.
От киселото зеле се отделят горните листа. С част от тях и с приготвената плънка се завиват сарми. Вътрешноста на зелките се нарязва на ситно.
На дъното на глинен гювеч се поставя по-голямата част от нарязаното зеле. Отгоре се поставя почистеното пиле, предварително посолено и опиперено. Между пилето и гювеча се поставят сармите, на два реда.
Луканката се нарязва на пет сантиметрови парчета, и се завива със зелеви листа, като сарми. Нареждат се върху пилето.
Най отгоре се поставят три зелеви листа. Сипва се виното и се поставят няколко люспи масло. Гювечът се поставя м студена фурна и се включва на 200 градуса за един час. След това се намаля на 180 или 160 и пече да готовност на пилето. Този път пекох пет часа, но трябва да се проверява след третия час. Сервира се от всяка отделна част в порция. Приятен апетит!
Честита Нова година, Тединка! Нека е изпълнена със здраве и щастие! капамата е невероятна!
ОтговорИзтриванеЧестита да е, Катенце! Много здраве, любов и успехи през цялата година! Снежни поздрави и прегръдки!
ИзтриванеЧестита Новата 2016 година Теди ! Мирна и благодатна , наситена с много здраве, успехи и благоденствие !
ОтговорИзтриванеТази година не правихме нито капама, нито баклава.Прекарахме по - семпло празниците.Но капамата става прекрасна, особено , когато е с различни продукти.
Поздрави !
Честита да е, Ели! Много здраве, топлина, щастие и късмет за теб и семейството ти! Спокойни и свежи зимни дни!
ИзтриванеЧестита,здрава и берекетна 2016-та!
ОтговорИзтриванеЧестита да е, Миленче! Много здраве, любов и благоденствие за теб и семейството ти! Хубави снежни дни!
ОтговорИзтриванеСтрахотно ми звучи ястието,направо грандиозно,Теди!Много отдавна не съм правила капама.Благословена нова година,мила!
ОтговорИзтриванеРоси, за повече човечета го приготвях, затова е по голямо количество. Снежни поздрави и прегръдки!
Изтриване