Фокача със зелено песто
тесто:
500 гр. брашно
7 гр. суха мая
1 яйце
200 мл. кисело мляко с каймак*
100 мл. топла вода
1 с.л захар
1 ч.л сол
за пестото:
1 връзка магданоз
50 гр. орехи
2 скилидки чесън
зехтин
сол
Брашното, заедно с маята, захарта и солта се пресяват. Постепенно се прибавят млякото, водата и яйцето. Омесва се еластично тесто. Оставя се настрани покрито да втасва. Втасалото тесто се разделя на две или три топки. Всяка топка се разточва в кръгла или правоъгълна форма.
Продуктите за пестото се пасират или смилат в кухненски робот. С част от полученото се намазват фокачите.
Пекат се в загрята на 220 градуса фурна до готовност. Приятен апетит!
* Моето кисело мляко е домашно и с каймак. Ако нямате такова, може да се замени с кисело мляко с висок процент масленост, смесено с лъжичка или две масло.
Фокачата е идеална за зимната приказка навън, Тези ! Чудна е с това зелено песто.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много любими са пиците и фокачите, които приготвям! Усмихната вечер, Ели!
Изтриване