Търсене в този блог

вторник, 1 март 2016 г.

Хляб с три вида набухватели и без втасване



Когато видя рецепта за хляб, така ми завърта ума, че рано или късно запрятам ръкави и вадя брашното. Не веднъж съм споделяла, че обичам да меся хляб. И много обичам да се предизвиквам. Затова когато видях този хляб при Сиси, в нейният блог реших да го приготвя. Стори ми се различен и много интересен. Не съм попадала на такава рецепта преди. При мен количествата са по различни, но запазих основната концепция. Ето така го приготвих аз:

Хляб с три вида набухватели и без втасване





500 гр. брашно
5 гр. суха мая
1/2 ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.л бакпулвер
130 гр. кисело мляко
1 яйце
100 мл. прясно мляко
2 с.л олио
1 ч.л сол
2 ч.л захар




Брашното се пресява заедно със солта. Содата и бакпулвера се смесват с киселото мляко и яйцето. Сухата мая се разтваря в топлото прясно мляко, прибавя се захарта и лъжица брашно. В средата на брашното се прави кладенче. Там се изсипват двете млечни смеси. Замесва се тесто. В застлана с хартия за печене форма се поставя оформеното хлебче. През това време се включва фурната на 200 градуса. Хлебчето се поръсва с брашно и се нарязва отгоре. Поставя се в леко затоплена фурна на долна скара. По средата на печенето се премества по средата. След изваждане се охлажда върху решетка. Приятен апетит!


Честита Баба Марта! Нека новият месец ни донесе повече слънце и много положителни емоции! Прекрасен март, приятели!


6 коментара:

  1. Честита баба Марта, Теди! Бели и червени, здрави и засмени:)

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Баба Марта! Пожелавам здраве на теб и семейството ти! Теди, имаш ли представа как ме зарадва с направата на това хлебче? За което искрено ти благодаря! Снимките ти излъчват топлина и уют, нещо, което винаги ме е докосвало.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да е, Сиси! А мен ме радва твоят приятелски и топъл коментар. Рецептата ме спечели, и реших да я приготвя и покажа в блога. Усмихнати и слънчеви мартенски дни!

      Изтриване
  3. Наистина интересен хляб, изглежда много добре!
    Бъдете здрави, Теди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам още да се уча от майсторките, но мерака ми е голям. Хляб ми дай да меся, Веси! Прегръщам те!

      Изтриване