Търсене в този блог

събота, 12 март 2016 г.

Милинки и кифлички от едно тесто



За днес бях намислила да направя милинки за закуска. Но после реших да разделя тестото на две, и да приготвя и кифлички. Така милинките няма да ни омръзнат, и за разнообразие ще имаме сладки кифлички.



Тестото е замислено да е сладко, но не много, и мисля, че си подхожда на солените милинки. Ето и как приготвих всичко:

Милинки и кифлички


тесто :
500 гр. брашно + за доомесване
200 мл. прясно мляко
100 мл. вода
2 яйца
7 гр. суха мая
2 с.л захар
1 ч.л сол


за милинките:
50 гр. сирене
50 гр. масло
1 с.л брашно
1/2 ч.л сол


за кифличките:
сладко или течен шоколад
семена за поръсване




Тестото най-добре е да се замеси от предната вечер. Така на сутринта ще имаме добре втасало тесто, готово за оформяне.
В купа се пресява брашното заедно със солта. Прибавя се маята и захарта. В друга купа се чукват яйцата, разбъркват се с миксер. Постепенно се наливат прясното мляко и водата. След това лъжица по лъжица се прибавя от брашняната смес. Когато започне да се отлепя от стените на купата се изважда на плота и се доомесва. Може да има нужда от още малко брашно.  След това се слага в купа с капак и се оставя в хладилника да втасва спокойно. След 3-4 часа, или на следващата сутрин се оформя тестото. Разделя се на две топки.



За милинките: От едната топка тесто се откъсват 16 парчета. Оформят се топчета и се подреждат в намаслена тава, покрита с хартия за печене. Оставят се настрани да втасват. През това време се разтопява маслото, смесва се със солта, брашното и натрошеното на ситно сирене. Когато тестото удвои обема си се намазва със сместа за милинките. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна. Когато се зачерват се проверяват с дървено шишче дали са изпечени. Охлаждат се с хартията за печене за няколко минути върху решетка. Консумират се топли. Приятен апетит!


за кифличките : От останалата топка тесто се разточва кръг. Нарязва се на 12 или 16 триъгълника. Поставя се малко плънка в по широкия край, навива се на кифлички. Оставят се отново да втасат и се пекат в загрята на 190 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Кифличките могат да се хапват и топли и студени. Приятен апетит!







2 коментара: