Търсене в този блог

сряда, 16 март 2016 г.

Пикантно песто от рукола и левурда


Много съм щастлива, защото в един от хипермаркетите срещнах левурда. От няколко години смело експериментирам с прекрасния чеснов вкус на зелените листенца. Основно я използвам в сурово състояние, в салата или в песто с магданоз, но много добре се получава и в кюфтенца. Отново реших да приготвя песто, но този път с орехи и рукола. Много вкусно се получи, и едно такова лютичко, чудесно за болни дечица и майки. Левурдата има антибактериални свойства, идеална е за променливото време навън. Ето го и пестото:


Пикантно песто от рукола и левурда




50 гр. листа от левурда
50 гр. листа от рукола
50 гр. ядки от орехи
50 мл. орехово масло/зехтин
сока от един лимон
1/2 ч.л черна хималайска сол



Много лесно се приготвя. Листата на зелениите се измиват и подсушават. В блендер се поставят всички продукти и се смилат на паста. Получава се много пикантно, но вкусно песто. Може да се поднесе на филийка, като сос към пица или фокача, или за овкусяване на месо и зеленчуци. Приятен апетит!




2 коментара:

  1. Теди,
    чудно е пестото.Ще го изпробвам задължително, но с по - малко рукула.Вкусно е, и то много вкусно това растение левурдата или мечия лук.Има го вече по големите вериги.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, вместо рукола може да сложиш листа от глухарче. Аз съм правила и с магданоз, пак е много вкусно. С руколата става доста пикантно. Хубава вечер!

      Изтриване