Търсене в този блог

понеделник, 21 март 2016 г.

Пиле с грах и домати



Когато видях при Весето тази яхнийка се изкуших да я приготвя. При мен се получи малко по различно, но то е защото вложих доста продукти. Имах позавяхващи пресни лук и чесън в хладилника, а шепа зелен боб в камерата ме чакаше да я сготвя. Сушени манатарки имам още доста, а вече трябва да ги приключвам. И така при мен се получи това:


Пиле с грах и домати




1/2 пиле
300 гр. замразен грах
500 мл. домати от консерва
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
2 стръка селъри (стъбла целина)
3 моркова
шепа сушени манатарки
шепа замразен зелен боб
2 ч.л сушен риган
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
3 зърна бахар
1/2 ч.л чесън на прах
олио
сол



Пилето се слага в дълбока тенжера,  заедно с черния пипер, чесъна, бахара и малко сол. Налива се вода да го покрие, и се слага да се вари. Изпенва се периодично. След сваряване пилето се обезкостява, а бульона се прецежда.
Зеленчуците се почистват и нарязват на парчета. Гъбите се накисват във вода. Задушават се зеления лук и чесън. Прибавя се селърито и морковите. Овкусява се с подправките. Задушава се още малко. Сипва се водата от гъбите. Гъбите се наситняват. Прибавят се заедно със замразения боб. Накрая се прибавят доматите и част от бульона. Когато всичко е сготвено се прибавя свареното пиле. Ако има нужда от сгъстяване се добавя разтворено във вода брашно. Сервира се с препечени филийки хляб. Приятен апетит!

4 коментара: