Търсене в този блог

понеделник, 28 март 2016 г.

Баница със спанак и левурда


Вкъщи на особена почит са зелените баници. И за разнообразие на традиционната спаначена, направих комбинация със зелен лук и левурда. Това е още една вкусна идея за хапване на прекрасната тревичка ;)  

Баница със спанак и левурда





10 фини кори за баница
200 гр. спанак
100 гр. левурда/див чесън
2 връзки зелен лук
250 гр. сирене
4 яйца
100 гр. масло
4 с.л ориз с връх
3-4 с. л олио

Зелениите се почистват и нарязват на едро. Задушават се един след друг в олиото. Започва се със зеления лук, след това спанака, и накрая левурдата. Когато се сложи дивия чесън се слага и ориза. Задушава се. Оставя се да набъбне,  ако се налага се добавя малко вода. Или може да се добави готов сварен ориз.


След това се взима намаслена тава. Поставят се пет кори за баница, като всяка кора се намазва с разтопено масло. Отгоре се изсипва охладената плънка, смесена с яйцата и натрошеното сирене. Може да се отдели един или два жълтъка за намазване на баницата отгоре. Върху плънката се подреждат останалите пет кори, намаслени една по една. Ако има стърчащи крайчета се подпъхват отстрани и отдолу на баницата. Отгоре се намазва с отделените жълтъци. Пече се в загрята на 190 градуса фурна за 30-40 минути. След изваждане се напръсква с вода и се задушава под кърпа. Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Теди,
    чудесна баница се е получила.И аз ще използвам левурдата за тази цел.Корите, които си използвала от най - фините ли са ? Защото има и по - дебели, зависи и коя марка са.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не помня точно марката, която ползвах, но може би бяха от по-фините, защото бяха двадесет кори. Бяха две по две неразрязани отстрани. Използвах само половин пакет. А баницата с левурда стана много вкусна! Хубава седмица, Ели!

      Изтриване