Търсене в този блог

понеделник, 6 юни 2016 г.

Мекички, фокача и ЧРД



Днес имам повод да почерпя, но не съм приготвяла нищо подходящо за почерпка. Затова черпя с мекички и фокача ;) 
Преди 7 години се появи той- първородният и прекрасен син! Пожелавам му здраве, щастие и късмет! Бъди смел и отговорен, любознателен и старателен ученик на есен! Изненадвай ме с твоето постоянство и упоритост, когато тренираш любимия спорт, и имай прекрасно детство! Обичам те!

Тесто с прясно мляко и мед




200 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ч.л суха мая
2 ч.л мед
1/2 -1 ч.л сол
3 ч.ч брашно


Маята се разтваря в топлото прясно мляко, прибавя се меда и се разбърква. Когато сместа шупне се прибавя леко разбитото яйце. Солта се прибавя към брашното и постепенно се прибавя към течните съставки. Омесва се меко и еластично тесто. Оставя се покрито да втасва. След като това се случи може да се раздели на две. От едната част да се направи мекички за закуска, а от другата фокача за обяд. Тестото се съхранява в хладилник до използането му за обяд.





Мекички


1/2 доза тесто
олио за пържене
касерола с малък диаметър
сладко и сирене за гарниране




От тестото се късат топчета колкото орех. Намасляват се и се раздърпват на мекички. Пържат се в сгорещено олио. Изцеждат се на решетка или кухненска салфетка. Гарнират се със сладко и/или сирене. Приятен апетит!




Фокача



1/2 доза тесто
1 с.л мазнина
5 листа босилек
сминдух
черен пипер
кимион
едро смяна сол




Върху хартия за печене се разстила тестото. Намазва се с мазнина и се поръсва с нарязаните листа босилек. Посолява се и се наръсва с подправките. ( В началото мислех да поръся с шарена сол, но беше свършила, затова използвах налични подправки). Пече се в загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. Охлажда се леко и се поднася. Приятен апетит!

5 коментара:

  1. Да е жив и здрав!!! Тази почерпка много ми харесва, така, че съм на купона:) Поздрави, Тединка!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    и аз понякога за специални поводи приготвям нещо лесно и бързо.Да ти е жив и здрав рожденника и много да те радва.И фокачата, и мекичките са прекрасни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета! Бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти е живо и здраво момчето, Теди.
    Виртуално наздраве с малко бърбънче - за негово и Ваше здраве.

    ОтговорИзтриване