Козунаци
3 яйца
1 ч.ч прясно мляко
¼ чаша разтопено масло
1 ч.ч захар
1/2 ч.л. сол
4 чаши брашно+допълнително
7 гр суха мая
2 бр ванилена захар
2 шепи стафиди, накиснати в сироп от бъз
олио
Първо отделяме един жълтък за намазване. Хубаво и препоръчително е прясното мляко и яйцата да са извадени от хладилника от предната вечер, или поне от няколко часа. Този път реших да меся в кухненски робот. Сложих течните съставки: двете цели яйца и белтъкът, леко разбъркани, прясното мляко, маята разтворена в малко прясно мляко, разтопеното масло. Пуснах да се завърти за малко с бутона за тесто. Прибавих пресятото брашно, разбъркано със солта, захарта и ванилената захар. Когато робота омеси тестото, прибавих на части олиото, и оставих да втасва вътре.
Когато утрои обема си премесих, добавих накиснатите стафиди и оформих със сплитане в правоъгълна и кръгла форма. Изчаках отново да втасат и изпекох в загрята на 180 градуса фурна. Получиха се страхотни козунаци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар