Търсене в този блог

събота, 11 април 2015 г.

Боядисване на яйца с брош



След като разказах как боядисах в четвъртък яйца с естествени материали, дойде ред да покажа и семейната традиция как се боядисват великденските яйца с брош. Аз не бях наясно какво точно представлява броша, затова извадих малко информация от Уикипедия.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%88

Брош (Rubia) е род тревисти растения от семейство Брошови. Има около 60 вида, разпространени главно в Средиземноморието и Югоизточна Азия[1]. Единственият разпространен в България представител е бояджийският брош, поради което често е наричан само „брош“. Брошът има диуретично действие. Намира приложение при лечение на камъни в бъбреците и пикочния мехур. Притежава противовъзпалително действие при възпалителни процеси в бъбречните легенчета, пикочния мехур и ставите. Прилага се още при колит с диария и за регулиране на менструацията.


корени брош


За боядисването на яйцата се използват корените на разстението. За целта те се изваждат и нарязват наситно или счукват. Моята баба счукваше коренчетата и ги поставяше в тенжера заедно със суровите яйца. Аз за втори път боядисвам сама и нарязвам корените на половинсантиметрови парченца без да счуквам. Също като нея сварявам с яйцата. Получават се наситено червени прекрасни великденски яйца.


03.08.2015 г.
Допълвам поста с още две снимки на разстението брош. В момента то е цъфнало, като има и нецъфнали стръкове. По листата и стеблото има власинки, които го правят лесно прикрепящо се(лепкаво) към други разстения или храсти.

Цъфнал брош

Стръкове без цвят

3 коментара:

  1. Прекрасна статия и снимки! Искам да Ви попитам къде намерихте корените. Търся растението по планините, но още не съм го открила, а съм много любопитна как и къде да го намеря диво.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна статия и снимки! Искам да Ви попитам къде намерихте корените. Търся растението по планините, но още не съм го открила, а съм много любопитна как и къде да го намеря диво.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, корените са извадени в района на Ивайловград. Ще се опитам да снимам разстението тези дни, ако успея да открия корени и да допълня статията със още снимки. Поздрави и успех с търсенето и намирането на брош!

    ОтговорИзтриване