Търсене в този блог

сряда, 19 август 2015 г.

Кьопоолу


Намазано на филийка, с парче хубаво сирене и домашен домат, се превръща в прекрасна закуска. Много обичам патладжани, а приготвени на кьопоолу са едно от най-големите ми изкушения през лятото и есента. Вкуса на кьопоолуто е уникален, ако е печен патладжана на открит огън, но не винаги има възможност да се приготви сред природата. Затова днес ще ви разкажа как го приготвям у дома.


Кьопоолу





5-6 патладжана
3-4 скилидки чесън
олио
оцет
сол


Когато избирам патладжаните гледам да са възможно най-пресни, със свежа кора и ярко зелени дръжки. Избирам по малки, до средни патладжани. Измивам ги хубаво и почиствам зелените части около дръжката, ако тя е много дълга я подрязвам. На патладжаните правя разрез на кръст на дъното. Поставям в тава хартия за печене и нареждам патладжаните. Пека в загрята фурна, като обръщам няколко пъти за да се изпекат равномерно. Когато са готови, изваждам в тенжера и похлупвам. Когато поизстинат беля от люспите и режа на едро. В незалепващ тиган поставям патладжана, чесъна нарязан на дребно. Овкусявам със сол, оцет и олио. Включвам котлона и изчаквам сместа да заври, като разбърквам от време на време. Изваждам и сервирам леко топло или охладено за няколко часа в хладилник. Прекрасно допълва чаша изсудено питие. Добър апетит! 

2 коментара:

  1. Теди,
    прекрасни патладжани.Когато ги пека правя няколко ивици по кората, за да не се пукат, когато се загреят.Но става вкусно кьопоолу с печени патладжани, пиперки и тиквички.Не използвам домати.Прекрасна идея е и твоята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм включвала тиквичка в кьопоолу, а с печени червени чушки съм правила. Чудесна идея, Ели! Слънчеви поздрави!

      Изтриване