Търсене в този блог

понеделник, 3 август 2015 г.

Къщите на село Мандрица

Църквата в с. Мандрица

Много красиви керпичени къщи, обикновенно на два етажа, къщите бубарници са запазената марка на село Мандрица. На 19 километра от Ивайловград, в непосредствена близост до гръцката граница, Мандрица е невероятно красива и обаятелна.

Камбанарията на църква

Бяла река, която тече покрай селото е топла и пълна с риба. На брега се редуват ивици от ситни пясъци и красиви килими от камъчета в различни цветове.




На площада на селото се намира къщата на Атанас Пейкидис. На приземния етаж, на която се е помещавала геникологична клиника.

Къщата на Атанас Пейкидис 

В селото е имало детска градина и училище. В момента сградите са неизползваеми.

Детска градина с. Мандрица


Къщите в Мандрица са строени с големи салони, в които са се отглеждали копринени буби. Другият поминък на населението е било отглеждането на тютюн.


В наши дни буби не се отглеждат, но все още има няколко семейство, които се прехранват с отглеждането на тютюн. Тютюна се прави на низи и се закача да съхне в специална сушилня или на дървена рамка.


За съжаление природата е безмилостна, и всяка изоставена къща се разрушава. Останалите къщи без човешка глъч падат под ярките лъчи на слънцето и най-синьото небе.



Мандрица е единственото албанско село в България, в което все още може да се чуе албанска реч. Възрасните хора поддържат речта жива, като всеки ден си говорят на албанския диалект.



Много от къщите се укрепват и ремонтират и се връщат към живот. В края на юли и началото на август се провежда форума "Отново заедно". Тогава се празнува събора на селото. Събират се млади и стари, близки и далечни роднини и селото оживява.


Изглед към камбанарията, отляво са площада и църквата, отдясно хоремага





Появява се и първият хотел на селото Букор щепи, а по късно и втори...



Следва продължение...

4 коментара:

  1. Теди,
    благодаря ти,че ни представяш това селце.За жалост красивите ни в миналото селца заприличаха на изоставени сметища, в които постоянно се събарят стари къщи.Радостното е ,че вече много хора се ориентират към селата, но няма ли поминък и препитание и това ще замре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз съм оптимистка и вярвам, че част от хората отново ще се завърнат по селата. Още повече, че в Мандрица и околните селца вече има и чужденци, които купуват къщи и искат да живеят в хармония с природата! Поздрави!

      Изтриване
  2. За първи път чувам за това село.
    Теди, не вярвам аз, че тепърва ще има връщане към селата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, селцето е малко и в пограничен район. Съдбата му е като на всички подобни. А в съседното село са се заселили група германци. Купили са няколко къщи, които ремонтират и търсят да си купят животни, които да отглеждат. За месните е много странно, защото те даже си месят хляб!

      Изтриване