Търсене в този блог

четвъртък, 31 декември 2015 г.

Баклава на охлювчета


Последната рецепта за 2015 година е за много любим десерт. Баклавата трайно е навлязла в празничното ми меню за новогодишна вечеря. От няколко години я приготвям по този начин. Получава се много вкусна, малко по различна е от традиционните баклави. Не е много сладка, просто е прекрасна.


Баклава на охлювчета 





12 фини кори за баница
3 ч.ч орехи
2 яйца
5 с.л захар
разтопено масло

сироп:
2 ч.ч захар
2 ч.ч вода
1 ампула ванилия
1/2 лимон


Първо се приготвя сиропът за баклавата. Загрява се водата и захарта,  докато захарта се разтвори. Половинката лимон се изцежда и сокът заедно с ванилията се прибавят към сиропа. Оставя се настрани да се охлади.
Плънката се приготвя, като премерените орехи се смилат заедно със захарта. Яйцата се разбиват леко с вилица, разбъркват се заедно със смлените орехи. Плънката трябва да е влажна и гъста.
Вземат се две кори и се намазват с разтопено масло, отгоре се поставят още две кори, които също се намасляват. Накрая се поставят още две кори,  намасляват се и поръсват с половината плънка.  Навива се на руло и се нарязват на колелца. С останалите шест кори се процедира по същия начин. В намаслена тава се нареждат охлювчета и се изпичат във фурната на 200 градуса. Когато се зачерват се изваждат, и веднага се заливат с охладения сироп. Оставя се да престои 24 часа. Приятен апетит!

Весело посрещане на Новата 2016 Година! Да бъде спокойна, щастлива, мирна и благодатна! Нека през нея бъдем по-здрави, повече усмихнати и много успешни! Споделени празнични дни!

6 коментара:

  1. Чудесна баклава Теди! И аз правя такава, но без яйцата, ще опитам задължително и по твоя начин!
    Весело посрещане на новата година, крепко здраве, истинско щастие и много късмет!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди, тази година от много насам за пръв път не правих баклава...просто не и дойде ред от други сладости, а и време не намерих - иначе щеше да се намери все кой и кога да я хапне. Но ще си направя пък по-нататък. За сега се черпя от твоята:)
    Да ти е Честита Новата Година!
    Нека само любов, хармония и здраве царят в семейството ти! Бъдете благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, честита да е! Почерпи се от нашата баклава! Светли и щастливи дни!

      Изтриване
  3. Честита и благословена нова година,Теди!
    На цялото семейство пожелавам да сте здрави и нека повече да са моментите на щастие,веселие,удовлетворение,да се наслаждавате на успехи,домашен уют и топлина!
    Страхотно изглежда баклавата,прималя ми чак за едно охлювче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, грабвай от последните парченца! Щастлива и благодатна да е цялата година!

      Изтриване