Търсене в този блог

събота, 17 януари 2015 г.

Бял хляб с квас за 6 часа



От доста време експериментирам с домашно приготвен хляб. Никой не ме е учил да меся, въпреки, че двете ми баби бяха страхотни, едната правеше невероятни тутманици със сирене, а другата чудни зелени баници. Бяха много добри майсторки, и много съжалявам, че не съм се научила да меся и точа от тях, а трябваше да го правя по трудния начин. Ама по най-трудния възможен. Започнах да меся преди 7-8 години, като се опитвах да направя хляб от черни брашна. Истински ужас, на финала винаги имах по една тухла, която не ставаше за ядене. Това обаче не ме отказваше и продължавах да опитвам. После започнах да правя питки от бяло брашно, и нещата започнаха да изглеждат по добре. Тогава дойде втория тур опити с нестандартни рецепти, а именно рецептите с квас. То всичко хубаво, обаче пак се появиха черните брашна и нещата пак загрубяха. Тъкмо се бях поотказала, когато открих рецептата на Йоана за багети. Багети за начало не исках да приготвям, а хляб. Отгледах си квас за 7-8 дни и приготвих първия си бял хляб с квас. Толкова бях щастлива и доволна. Хляба е наистина страхотен. Правя половин доза, която пека в малка форма за кекс, като само съм променила количеството на кваса. Ето и продуктите:

Бял хляб с квас

 

275 гр брашно + още за доомесване
3/4 ч. л хималайска сол
200 гр активен квас
175 мл топла вода


Пресявам брашното и добавям хималайската сол, прибавям топлата вода и кваса, замесвам тесто. Изсипвам на плота, доомесвам, като добавям по много малко брашно. Тестото трябва да остане много меко, не бива да се утежнява с много брашно. Меся 10-12 минути и прехвърлям в купа. Покривам с кърпа и оставям да втаса за 3 часа. Зимата ако е по студено в стаята втасва малко по-бавно, през другите сезони втасва по бързо. След като минат трите часа премесвам и поставям във форма за печене. Този път втасва за два часа. Когато минат час и половина включвам фурната на 250 градуса. Когато ги достигне поставям хляба вътре, пека 10 минути. След това намалям на 220 и пека още 25 минути. Когато извадя от фурната хляба мажа горната кора с вода и завивам в кърпа. Оставям върху решетка да изстине. Съхранявам в кърпа и найлонов плик. Режа хляба напълно изстинал, но последния път го хапвах топъл и беше чудесен. Прекрасен бял хляб с квас, който даже става бързо ;) . 

Няма коментари:

Публикуване на коментар