Търсене в този блог

петък, 16 януари 2015 г.

Бавно печена капама


В последните няколко години приготвям капма за Коледа или Нова Година. Много харесвам това зимно ястие, лесно се приготвя, става голямо количество, не може да се изяде наведнъж, и никой вкъщи не протестира ако трябва да хапваме капама 3 дни поред ;) . И отново ползвам любимата си фурна! Харесвам комбинацията от различни меса, въпреки това обикновенно комбинирам свинско и пилешко. И става едно крехко и разпадащо се, но невероятно вкусно. За новогодишната трапеза реших да се поровя из различните рецепти и открих ето тази рецепта на Петя. Много се впечатлих от описаното бавно печене. Реших да пробвам бавно печене. Досега винаги съм я приготвяла на 220 или 200 градуса. Първия път приготвих капамата като пекох първо на 220 за 30-40 минути и след това на 150 градуса за 5 часа. Беше станала разкошна. Реших отново да я приготвя като пекох 8 часа на 50 градуса., и още 5 на 150 градуса. Мислех само на 50 градуса да пека, както е написала Петя, но след 8 часа нямаше никъкъв напредък и включих на 150 градуса. И за 3 часа можеше на 150 градуса, но така се случи, че пекох 5. Стана наистина много бавно печена капама ;) . Има разлика с рецептата на Петя, затова давам продукти и приготвяне.


Бавно печена капама



800 гр свински ребра или врат
4 пилешки бутчета
4 бр дебела сурова наденица
1 голяма кисела зелка
1 чаша ориз
1 чаша вино(бяло или червено)



Нарязах киселото зеле на лентички, изцедих от саламурата и разделих на 4 купчинки. В голям глинен гювеч сложих първи праст от нарязаното зеле, поръсих с половината ориз и след това наредих ребрата нарязани на парчета.


Сложих втори пласт зеле и поръсих с другата половина ориз и наредих пилешките бутчета.



Третата част зеле подредих над бутчетата, след тях суровата наденица на половинки и завърших с последната част зеле.


Хубаво трябва да се покрият надениците със зеле. Добавих виното и пъхнах в студена фурна. Включих на 50 градуса и легнах да спя. След 8 часа нищо не се беше променило, зотова включих на 150 градуса и пекох  още 5 часа, но и само 3 часа щяха  да са достатъчни.
Получи се чудна капама!

Няма коментари:

Публикуване на коментар