Търсене в този блог

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Лучена питка със сирене




Тази питка отново е поредният експеримент в кухнята, но се получи доста сполучлива. Хапваше ни се питка, но имах зелен лук, който трябваше да вложа в нещо и реших да опитам да сътворя питка с лук. После ми хрумна, че мога сиренето да го пасирам и вкарам в тестото и се получи доста интересна питка. Малко бавно втаса, може би заради студените мляко, сирене и яйца, или пък заради солта в сиренето, която може да стопира маята. Важното е, че бухна прилично и беше вкусна. Ето и как я приготвих:


Лучена питка със сирене




480-550 гр бяло брашно
200 гр кисело мляко(стайна температура)
200 гр сирене(стайна температура)
1 пакет мая от 7 грама
100 мл топла вода
1 с. л захар
1 ч. л сол
2 яйца(или 1 жълтък и два белтъка)

2 връзки зелен лук
3-4 с. л олио

                                   
Задуших лука с мазнината и 1-2 лъжички вода. Оставих настрани да се охлади. Пасирах киселото мляко и сиренето до финно пюре. Смесих маята със захарта и 100 мл топла вода. Пресях 450 гр брашно, добавих солта, направих кладенче и изсипах пасираното мляко и сирене, добавих шупналата мая, яйцата. Оставих един жълтък за намазване. Омесих тестото, като добавих по малко брашно и оставих под кърпа да втаса. Заради сиреново млечната  смес, и най вече заради това, че при мен бяха студени от хладилника втасването се позабави. В неизмития съд, в който пасирах млякото и сиренето, поставих лучена смес и също я пасирах. Отделих я настрана. Втасалото тесто разделих на 4 топки. Всяка от тях разстелих на правоъгълник и намазах с лучената смес. Завих на руло, нарязах на парчета и поставих в намаслена и набрашнена тава, или както в случая разкопчаваща се форма за торта с хартия за печене. Оставих отново да втаса. Намазах с отделения жълтък. Пекох питката в предварително загрята фурна на 230 градуса първите 10 минути, след това намалих на 190 градуса за още 25 минути или докато дървено шишче излезе сухо от питката и тя се е зачервила приятно. Това е хубава и вкусна питка с лук. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар