Търсене в този блог

неделя, 9 август 2015 г.

Леща гореща



Вкъщи народа е месояден, и такива безмесни манджички като лещата са отритнати от трапезата. Затова понякога си правя само за мен, и ако мога да прилъжа някое от момчетата е голямо постижение. И въпреки горещото време ми се хапваше нещо топло и лесно. Ето и рецептата:



Леща




1 ч.ч леща
1 домат
1 глава лук
1 глава чесън
1 червена чушка
1 морков
1 ч.л риган
1 ч.л червен пипер
1 с.л брашно
олио
сол

Зеленчуците се почистват и нарязват. Лука и чушката на кубчета, моркова на ситно или се настъргва. Скилидките чесън се режат на филийки, домата на кубчета. В малко мазнина и вода се задушават последователно лука, морковът, чушката и чесъна. Когато омекнат се поставя ригана и лещата и се сипва вода. Щом омекне лещата се сипват доматите и се посолява. Брашното и пипера се смесват и се налива постепенно към тях студена вода. Образуваната кашичка се разрежда с част от бульона на лещата, и се изсипва при нея. Изчаква се да заври и се изважда от котлона. По желание може да се поднесе с малко начукан чесън с оцет. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Теди,
    вкусна става лещата, както и фасулът особено ако са сготвени на дърва, в гърне и на бавен огън.Не знам защо повечето хора обичат толкова много месото, явно така ги приучават родителите още в детството.Затова е важно какви навици имат родителите, не само за хранене, но и за цялостното поведение на човека.Много вкусна чорба се е получила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Ели, напълно си права. Спомням си, в детството родителите ми готвеха меса 1-2 пъти седмично. И то от домашни животни. Моите предпочитания в момента са към постните ястия. Когато се омъжих се наложи да променя изцяло готварските си умения, и така се получи, че всеки ден на трапезата ни има месо. Не мисля, че е толкова полезно, но съм оставила всеки сам да прави изборите си. Аз често си приготвям нещо постно и вкусно, и задължително правя салата. Слънчеви поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Теди, а пък дъщерята и зетя обожават леща, тъкмо ме подсети, че не са хапвали отдавна, покрай морето, пък и преди това. Ако не днес, утре непременно ще им сготвя. У дома аз не съм особен почитател на лещата, боб обичам, но леща не, е хапвам, но не ми е любима. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сготви им Веси, да си хапнат двамата, щом обичат! Спокоен и свеж четвъртък!

      Изтриване