Търсене в този блог

четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Карамелено лимонов чийзкейк

Карамелено лимонов чийзкейк

/за 26-28 см. форма/



блат:
230 гр. бисквити какао
100 гр. масло
60 гр. орехови ядки
3 с.л прясно мляко

крем:
800 гр. заквасена сметана
150 гр. пудра захар
250 гр. крема сирене
200 мл. течна сметана
2 с.л лимонова захар *
10 гр. желатин

топинг:
1 ч.ч захар
200 мл. течна сметана





В кухненски робот се натрошават бисквитите, прибавя се маслото и орехите. Раздробява се още малко, и ако има нужда се прибавя прясното мляко за да се оформи сместа на тесто.
В разкопчаваща се форма за торта се поставя хартия за печене. Отгоре се разпределя внимателно бисквитения слой,  като се притиска леко. Оставя се в хладилника за 20-30 минути.
През това време се разбива с миксер течната сметана, прибавя се крема сиренето и заквасената сметана. Подслажда се, и се прибавя лимоновата захар.
Желатина се накисва в малко студена вода. След като набъбне се затопля, докато се разтопи. Прибавя се постепенно към млечната смес, а тя се изсипва върху бисквитения слой. Оставя се в хладилник докато стегне, в идеалния случай за цяла нощ.
Карамеления топинг се приготвя накрая. В подходящ съд се поставя захарта и малко вода. Карамелизира се, след което се прибавя сметаната. Бърка се внимателно, докато всичко се смеси добре, и се получи сос. Охлажда се малко и се изсипва върху млечната смес. Оставя се да се охлади финално, и се освобождава от тортения ринг. Приятно похапване!

* Лимоновата захар приготвям, като смесвам кората на един-два лимона, тънко обелени, с 2-3 супени лъжици захар. Всичко наситнявам в малък чопър. Съхранявам останалото количество в хладилник.

4 коментара:

  1. Теди,
    прекрасен чийзкейк.Не съм правила, защото не обичаме много сладкиши.Но ще го изпробвам, защото е с чудесен вид, а сигурно и вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен се получи, Ели! За празник или за гости е прекрасен. Усмихнат петък!

      Изтриване
  2. А, и аз се нареждам...много ми хареса.
    Соса, сос ли е наистина, т.е. стяга ли като се охлади?
    И лимоновата захар ме впечатли - идеална е за чаша чай...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За чай не съм се сещала, за лимоновата захар. Ще опитам! Соса е сос, докато не се охлади за по-дълго. Аз бързах да разрежа след около два часа престой в хладилника. На следващия ден не се разтичаше. Но зависи и от хладилника. Аз моят го държа на трета степен от шест. Прекрасен ден, Веси!

      Изтриване