Легенди съм чувала за къпани питки и баници. Колко били вкусни и уникални, невероятни и изключителни. Но никога не съм приготвяла. До днес, когато ми попадна рецепта за къпана питка. Намерих я в една от старите готварски книги на майка ми: Дом, Семейство, Бит, на Елена Хаджиева, от 1978 година.
Приготвих я и разбрах, че напълно заслужава всички похвали. Получи се невероятно мека, с хрупкава коричка и уникално вкусна питка. Просто прекрасна. Тестото е стандартно, но интересна е технологията на приготвяне. Аз съм адаптирала пропорциите към моя вкус. Ето я и нея, моята къпана питка:
Къпана питка
500 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
125 мл. вода
7 гр. суха мая
1 яйце
2 с.л масло
2 ч.л захар
1 ч.л сол
Млякото и водата се смесват и заграват до приятно топло. Маята, захарта и две супени лъжици брашно се прибавят към тях. Разбърква се и се оставя настрани да шупне. През това време се пресява брашното заедно със солта. Маслото се разтопява, смесва се с яйцето. Омесва се тесто от брашното, маята и яйцето. Взима се чиста кофа, или дълбока тенжера. Напълва се с хладка вода. Тестото се поставя в тензух или найлонова торбичка. Пуска се във водата.
В началото ще потъне на дъното, но след като втаса ще изплува на повърхността. След като това се случи, тестото се изважда и премесва. Поставя се в съд с капак, подходящ за печене във фурна, на дъното на който има хартия за пeчене. Похлупва се и се оставя отново да втаса. През това време се загрява фурната на 220 градуса. Пече се до готовност, и ако има нужда се отхлупва последните минути за да се зачерви коричката. Охлажда се върху решетка. Приятен апетит!
Теди,
ОтговорИзтриванечудесна е питката.Имам я и аз тази книга и съм ползвала от там рецепти.Чудесно предложение за имащите време домакини.
Поздрави !
Ели, питката става бързо, защото втасването е ускорено по време на "къпането" ;) Хубава вечер!
Изтриване