От много време гледам това хлебче при Йоли, и все не му идва редът. И този път бях предвидила да правя друг хляб, но се оказа че нямам мая. Не ми се ходеше до магазина, и най-накрая стигнах до соденото хлебче. Защо съм отлагала толкова време, незнам, но е прекрасен. Има само наколко съставки и се прави много бързо. Обичам такива лесни и бързи рецепти. За около час хлебчето е готово и можем да си го хапнем. Ето продуктите:
Ирландски соден хляб
4 чаши брашно
2 чаши кисело мляко
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л сол
В купа се пресява брашното заедно със содата и солта. Постепенно се прибавя киселото мляко и се събира на топка тестото. Не е нужно да се меси продължитилно, само докато се образува тесто. Поставя се в тавичка, върху хартия за печене. Правят се разрези на кръст.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Оставя се на решетка да се охлади. Получава се страхотен хляб. Добър апетит!
Теди,
ОтговорИзтриванеимам рецептата за това тесто, записана преди години, не знам точно от къде.Но съм правила с такова тесто и пица, и мекици.Тестото е идеално за работа и се получават много добри кулинарни изделия.
Поздрави !
Чудесно е тестото, много различно от обикновеното с мая. Хубава вечер, Ели!
Изтриванехареса ли ти - за мене си е нашата содена питка на Бабите и не мога да го възприема като хляб ?
ОтговорИзтриванеВсъщност той си е точно соден хляб, но на мен ми харесва. Питките, които съм правила със сода са по-тънки и сухи, а това хлебче е различно, меко и вкусно!
ИзтриванеКакво хубаво хлебче, сигурна съм, че е много вкусно! Аз установих от личен опит, че содените хлебчета може да бъдат много вкусни, стига да са приготвени както трябва. А това очевидно е такова. Прелест! Поздрави,Теди!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Наистина се получи прекрасен хляб! Слънчев месец юли!%
Изтриване