Няма да я хваля много, но се получи чудна вкусотийка. И топла и студена, всякък беше одобрена. И тук да похваля кафевия ориз, ако знаех, че е толкова вкусен, отдавна щях да се запозная с него. Ето и рецептата:
Мусака от тиквички и кафяв ориз
3 тиквички
200 гр. гъби
1/2 ч.ч. кафяв ориз
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1 стрък зелен лук
2 яйца
1/2 к. кисело мляко
кашкавал
черен пипер
олио
сол
Ориза се измива и накисва за един час в чиста вода. Тиквичките и гъбите се почистват и нарязват. Тиквичките на колелца, а гъбите на филийки. Омазняват се без да се солят. Изпичат се на грил или на незалепващ тиган. Ориза заедно със зеления лук се задушава до омекване. Добавят се наситнените копър и магданоз. Взима се тавичка (моята е малка от йенско стъкло), намазва се с олио и се подреждат половината от тиквичките. Изсипват се гъбите и оризовата смес. Завършва се с ред тиквички. Долива се малко вода. Слага се във фурна и се пече 30-40 минути. Прави се заливка от яйцата и киселото мляко. Посолява се и се поръсва с настърган кашкавал и се допича във фурната. Приятен апетит!
Без съмнение ще е много вкусна тази мусака,Теди,много ми харесва!Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допада мусаката, Роси. Прегръдка от мен!
ИзтриванеО, със сигурност ще ни хареса. Просто комбинацията тиквички с ориз харесваме във всякакви варианти. Твоят вариант е страхотен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, наистина тиквичките с ориз са страхотна комбинация! Весели почивни дни!
ИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванекафявият ориз се вари най - лесно и бързо в глинен съд.С по - малко вода, съотношение 1 : 1 или 1 : 2 , става по - вкусен от белия ориз.Комбинацията от продукти в тази мусака е чудесна.
Поздрави !
Не съм опитвала в глинен съд, чудесна идея! Поздрави!
ОтговорИзтриване