Отдавна искам да приготвя дюля в солено ястие, но до сега все нещо се объркваше. Най често дюлите свършваха ;) Но днес правейки смес за кюфтета, реших да приготвя част от каймата с подложка от дюля. Получиха се много вкусни резенчета. Дюлята е сравнително неутрален плод и чудесно се съчета с каймата. Когато приготвяте следващия път кюфтета, заделете малко от сместа и си направете рецептата.
Пълнени дюлеви резени с кайма
дюля
овкусена кайма за кюфтета
пушена гауда или кашкавал
олио
сол
Дюлята се нарязва на резени и се почиства от семенниците*. Парчетата се поставят в купа с вода. Изрязва се част от вътрешността на дюлята, като се оставя поне половин сантиметър до кората. Част от вътрешността се наситнява и прибавя към приготвената кайма. С нея се напълват резените дюля и се поставят в загрята фурна, в тава с малко вода и мазнина на дъното. По средата на печенето се поръсват с кашкавал и се допичат до готовност. Приятен апетит!
*От семениците може да се приготви плодов чай. В сварен билков чай ( в моя случай от мащерка) се поставят измитите излишни парченцата от дюля. Ако има нужда се долива вода. Сварява се още веднъж. Получава се чудесен смесен чай с плодов вкус.
Свинско с дюли си е класика, но и кюфтенцата в дюля изглеждат апетитно. Чудна идея ....
ОтговорИзтриванеМоже да е класика, но вкъщи трудно опитаха ;)))
ИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванепреди години съм приготвяла воденички с дюли в бързоварка.Стават много вкусни с прибавка и на лук.И твоето предложение е интересно, получило се е великолепно ястие.
Поздрави и леки и спорни есенни дни !
Ели, за пръв път опитвам, но няма да е за последен! Поздрави!
ИзтриванеТеди, не съм готвила дюля, в къщи са традиционалисти, но за себе си бих опитала.
ОтговорИзтриванеОпитай следващия път, когато приготвяш кюфтета ;)
ИзтриванеСтига да имам дюли, че рядко виждам да продават този плод.
ИзтриванеСега е сезона, трябва да се появят по пазарите!
Изтриване