Цветна трушия
600 гр. карфиол
200 гр. моркови
100 гр. червени чушки
100 гр. целина глава
марината:
140 гр. оцет
35 гр. сол
60 гр. захар
50 мл. олио
Карфиола се накъсва на розички. Нарежда се в буркани или малко бидонче. Продуктите за маринатата се смесват и кипват. Залива се карфиола, добавя се и вряла вода, колкото да покрие зеленчуците. Престоява така 12 часа, прецежда се маринатата. Отново се кипва, и се заливат другите зеленчуци, нарязани на парченца. Отново престоява 12 часа, отново се кипва. С врялата марината се заливат всички зеленчуци, като между тях се слагат подправки по желание. Ако се направи с повече зеленчуци ферментацията се прекъсва с натриев бензоат. При дадените количества може да се съхранява в хладилник. Приятен апетит!
Теди,
ОтговорИзтриванечудесна е туршийката.Аз слагам винаги в туршиите листа от вишна, дюля, касис, хрян и синапено семе.Синапът играе роля на натриев бензоат и много добре запазва всички туршии.Зеленчуците са хрупкави и вкусни.Става въпрос за бял синап за консервиране, а не за черен.Така запазвам и киселото зеле за по - късно през пролетта.
Поздрави !
Ели, чудесно е, че се включваш! Не съм приготвяла трушии до сега, все още ги приготвят родителите ми. Ще опитам с бели синапени зърна при следващата партида. Весела вечер!
Изтриване