Днес започват Рождественските пости, и реших да приготвя изцяло постни кексчета. Никога не съм приготвяла мъфини без яйца, но този път успешно ги замених с ябълково пюре. Получиха са много вкусни и доста сладки. Захарта в рецептата може да се редуцира с четвърт чаша. Ето и рецептата :
Ябълкови кексчета със сладко от смокини
1 ч.ч. ябълково пюре*
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч брашно
1 ч.ч кафява захар
1 ч.л бакпулвер
1 ванилова захар
1 ч.л ябълков оцет
сладко от зелени смокини
Ябълковото пюре и захарта се разбъркват с миксер, прибавя се олиото. Разбърква се, докато олиото се усвои напълно. След това се прибавят бакпулверът, оцета и ваниловата захар. Накрая се прибавя брашното. По една лъжица от сместа се изсипва в хартиени капсулки, поставени във форма за мъфини. Отгоре се поставя по една или половин смокиня от сладкото. Отгоре се поставя още малко от сместа. Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Охлажда се върху решетка. По желание се поръсва с пудра захар. Приятен апетит!
*Ябълковото пюре приготвих, като пасирах три сурови ябълки с малко лимонов сок. Могат също така да се използват и сварени ябълки.
сладко от зелени смокини
Ябълковото пюре и захарта се разбъркват с миксер, прибавя се олиото. Разбърква се, докато олиото се усвои напълно. След това се прибавят бакпулверът, оцета и ваниловата захар. Накрая се прибавя брашното. По една лъжица от сместа се изсипва в хартиени капсулки, поставени във форма за мъфини. Отгоре се поставя по една или половин смокиня от сладкото. Отгоре се поставя още малко от сместа. Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Охлажда се върху решетка. По желание се поръсва с пудра захар. Приятен апетит!
*Ябълковото пюре приготвих, като пасирах три сурови ябълки с малко лимонов сок. Могат също така да се използват и сварени ябълки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар