Търсене в този блог

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Кавърма със свинско месо



Една позабравена, но много апетитна гозба, която открих през студентските си години. Колко пъти сме си хапвали, гладни и уморени от лекции или пък изпит. Едно невероятно време, с много пъстро и весело ежедневие, и с много нови и прекрасни емоции.
Вкъщи нямам спомени да се е готвило с гъби и вино, а за кавърмата това за мен е задължително. Сготвено с достатъчно сос, за да има за топене на хляба. И с достатъчно лук, за да подслади манджата. Може да се сложат моркови и чушки, но този път не ги добавих. По този начин приготвям кавърмата за моето семейство. Ето и рецептата :


Кавърма със свинско месо



800 гр. свинско месо
250 гр. гъби
200 мл. доматен сок
7-8 глави лук
1 ч.ч червено вино
1,5 ч.л червен пипер
2 с.л брашно
2 ч. л риган
50 мл. олио
сол


Месото се нарязва на хапки, гъбите на филийки, а лука на едро. В незалепваща тенжера се задушава месото, след това и лука, а накрая гъбите. Подправя се със сол, червен пипер и риган. Разбърква се. Сипва се виното и се изчаква да се изпари. След това се добавя доматения сок и малко вода. Готви се, докато месото се свари. Накрая в малко вода се разтваря брашно. Прибавя се, разбърква се,  и когато отново заври се оттегля от огъня.  Приятен апетит!

6 коментара:

  1. И аз обичам, но си го наричам яхния:)
    Ти май горе си писала капама, вместо кавърма:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение как се нарича, важното е да е вкусно! Вярно е, объркала съм, веднага се поправям ;))) Който пише рецепти по нощите, така му се получава ;) Хубава седмица, Веси!

      Изтриване
  2. Така, така, разкош! Имам пресни питки и ще се настаня на трапезата:))) Поздрави, Теди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно Кате, идвай с питките, аз ще сипя от кавърмата, и ще си кажем наздраве! Хубава седмица, бонбон!

      Изтриване
  3. Чудна ,сочна,ароматна гозба,точно сега й е времето,Теди!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато е студено, имаме нужда от топла и сгряваща храна, точно като тази! Усмихната и прекрасна седмица и за теб, Роси!

      Изтриване