Търсене в този блог

събота, 20 февруари 2016 г.

Палачинки с елда



Това са поредните вкусни палачинки, които приготвих за момчетата. Тук съм показвала царевични палачинки, бананови, палачинки със суроватка и обикновени. Всяка палачинка крие свое очарование, но е неустоима, когато още гореща е открадната от купчинката ;). Спомням си в моето детство, колко караници съм отнесла за това. Затова сега не чакам, а всяка палачинка сервирам веднага след като се изпече. За момента мога да насмогна на момчетата с палачинки!
Идеята за тези палачинки се роди от един позабравен пакет елда в шкафа. Смелих част от него на брашно, и се получиха много нежни палачинки:



Палачинки с елда




3/4 ч.ч брашно от елда
1/4 ч.ч бяло брашно
1 1/2 ч.ч прясно мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л бакпулвер
1 ванилия
1 яйце
щипка сол


Двата вида брашно се смесват, прибавя се бакпулверът, солта и захарта. Яйцето се чуква при брашното. Внимателно се разбърква, и се добавя прясното мляко. Ако сместа е много гъста се долива малко вода. Накрая се прибавя ванилията. Изпичат се в тефлонов тиган, който предварително е намаслен. Сервират се с плодове, сладко или сирене. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Щерката ще ме изяде жив, да й ги направя ... Чудна идея ... Сто пъти съм съм писал как да си направим брашно от елда, но за палачинки не съм се сещал ... Разкош.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бате, като ги правих, за теб се сетих, и твоят пост за брашното от елда. Много са вкусни, направи на чедото! Поздрави!

      Изтриване
  2. Теди,
    твоите рецепти за палачинки са много интересни.Наскоро закупих оризово брашно и трябва да го изпробвам за тази цел.Ти от коя елда използваш за брашно ? Кафява или зелена ? Не съм правила такова брашно, а елдата е различна.От зелената стават прекрасни кълнове за салати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, използвала съм зелена елда. Много лесно се смели на брашно. Децата обичат палачинки, и се старая да са разнообразни ;) Спокоен ден!

      Изтриване